DA LI BI ZABRANA RADA NEDELJOM UMANJILA PROFIT ŠOPING CENTARA I TRGOVINA?

Dan primirja u Prvom svetskom ratu je kao zvanični državni praznik bio i neradni dan za gotovo sve državne institucije, škole, vrtiće, banke i pošte. Ali, praznik su radno proveli zaposleni u šoping centrima, maloprodajnim objektima i trgovinskim lancima.

Iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) tim povodom poručuju da su još pre više od dve godine uputili zahtev nadležnim državnim organima da se zabrani ili ograniči rad kako državnim praznicima u trgovini u Srbiji, tako i nedeljom.

U oblasti trgovine ima oko 200.000 zaposlenih, 70 odsto su žene, a statistika pokazuje da su plate u tom sektoru niže i do 30 odsto od republičkog proseka.

U ASNS-u kažu da su uvereni da zabrana rada nedeljom i praznikom ne bi uticala na profit poslodavaca, a podsećaju da je ista inicijativa primenjena u susednoj Crnoj Gori.

“Danas je vrlo čest slučaj u trgovini da i muž i žena rade u toj oblasti. I onda je on slobodan sredom, ona je slobodna petkom. Dakle, oni godinama, pa i deceniju, nemaju jedan dan kada su svi na okupu i kada su zajedno. Da malo barem na trenutak kapital i profit stavimo po strani, a da se svi zajedno okrenemo neuporedivo više čoveku, građaninu, održanju porodice. Isti broj ljudi koji bi išao u šoping, odnosno u kupovinu u nedelju, to isto obavi u subotu ili u petak. Prema tome, sam obim prodaje, količina prodaje tih artikala, ne bi se suštinski menjao”, kaže Ranka Savić, predsednica ASNS.

Izvor: TV N1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

3 × two =