NAJAVA: ASNS OBELEŽAVA 10. DECEMBAR, MEĐUNARODNI DAN LJUDSКIH PRAVA

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata i ove godine posebno obeležava 10. decembar Dan ljudskih prava, koji za nas ima poseban značaj, jer da ne zaboravimo „ i radnička prava su ljudska prava“.
U okruženju u kome su radnička prava sistemski svedena na nivo prekarijata, a dostojanstno rada i radnog čoveka na predindustrijsko društvo, Dan ljudskih prava ASNS obeležava posebnom temom „Socijalna tržišna privreda uslov za odgovornu socijalnu državu – Nemački model“, koja je ne samo ponovo aktuelna u ekonomski, socijalno i moralno ruiniranoj Evropi, nego je i ultimativni uslov i jedina alternativa teroru neoliberalne ekonomije koja je, kao kancer, razorila sve ekonomske, etičke, socijalne i ljudske norme i običaje našeg života.
Socijalna tržišna privreda bila je osnov i garant demokratije, prosperiteta, socijalne tolerancije i evropskog načina života više od četrdeset godina i na njenim temeljima i vrednostima građen je i obezbeđen najduži period ekonomskog i društvenog prosperiteta „evropskih socijalnih država“ i dostignut i trajno uspostavljen stepen ljudskih, građanskih, socijalnih i drugih prava koji poznajemo kao „evropske vrednosti“.
U najkraćem, socijalna tržišna privreda predstavlja uravnoteženi spoj tržišne ekonomije i socijalne odgovornosti međusobno povezujući principe tržišne ekonomije, socijalne odgovornosti i lične slobode.
Globalna ekonomija, prikrivena permanetna ekonomska kriza, krah neoliberalnog koncepta, opšta socijalna kriza i, posebno, nova raspodela ekonomske moći i uticaja dokazuju da je socijalna tržišna privreda, posebno za male, nestabilne i tranzicijom devastirane ekonomije i mlade, duštveno neodgovorne demokratije, najbolji, ako ne i jedini put u reindustrijalizaciju i održivi ekonomski razvoj , uz istovremenu socijalnu pravdu, društvenu koheziju i očuvanje demokratskog društva.
Ideju, značaj i neophodnost izgradnje socijalne tržišne privrede u Srbiji ASNS zastupa i promoviše već dugi niz godina, a na IV Кongresu ASNS 2010. godine proklamovana je i usvojena kao jedan od osnovnih principa delovanja ASNS.
Svečano obeležavanje Dana ljudskih prava održaće se 10. decembra u Sava centru, Beograd Milentija Popovića 9, sala 3/0, u prizemlju sa početkom u 10.00 časova.
Uvodničar će biti dr. Vladan Ivanović, profesor Ekonomskog fakulteta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

ten − eight =