PREDSTAVNICI ASNS NA SASTANКU SA MINISTROM RASIMOM LJAJIĆEM

Dana 03.12.2019. godine održan je sastanak predstavnika Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata sa ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija i njegovim saradnicima. Tema sastanka – Rad nedeljom.
Sastanku su ispred Ministarstva prisustvovali ministar Rasim Ljajić i savetnik dr Vladimir Matović, a ispred ASNS predsednica Ranka Savić i glavni poverenici ASNS-Delhaize Serbia Dragana Pavlović i ASNS-Merkator Marko Trajković.
Predsednica ASNS Ranka Savić je upoznala ministra sa problemima sa kojima se susreću zaposleni u trgovini (male plate, neplaćanje prekovremenog rada …) i iznela argumente zašto mislimo da se rad nedeljom mora ograničiti.

 

Rad nedeljom ne možemo posmatrati samo kao ekonomsku kategoriju koja se meri brojem kupaca i ostvarenim profitom. Rad nedeljom ima mnogo značajniji sociološki, socijalni i zdravstveni aspekt.

Ministar Rasim Ljajić nas je informisao da je veoma ozbiljno pristupio ovom problemu. Oformljena je radna grupa unutar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, koja će do kraja godine izaći sa ozbiljnim analizama za i protiv zabrane rada nedeljom.
Ministarstvo će razmotriti razne modalitete, od neradne prve nedelje u mesecu do nekog drugog modela do koga će doći posle razgovora sa trgovinskim lancima i sindikatima.

Ono što je dobro jeste saglasnost da rad nedeljom mora biti uvećano plaćen.

Predstavnici ASNS su zadovoljni održanim sastankom.

Inicijativa sindikata će imati za posledicu poboljšanje položaja radnika u trgovini.

Skrenuli smo pažnju na izuzetno loš položaj zaposlenih, što je prvi korak u borbi za promenu stanja stvari.

ASNS će u cilju nastavka ove inicijative imati sastanke i sa ministrom rada i ministrom finansija.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

3 × 4 =