PETA DEBETA “DIJALOGOM DO SARADNJE – FORUM SINDIKATA I POLITIČKIH PARTIJA”

Potpredsednik Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Saša Čolić i glavni menadžer ASNS Dragan Milovanović učestvovali su na petoj debati “Dijalogom do saradnje – Forum sindikata i političkih partija”, koju je 17. decembra organizovao Međunarodni Centar Olof Palme.

Tema poslednje ovogodišnje debate bila je rad nedeljom.

Dragan Milovanović, glavni menadžer ASNS, upoznao je učesnike foruma sa aktivnostima koje je ASNS preduzimao po pitanju rada nedeljom u trgovini.

Istakao je da je ASNS inicijativu za ukidanje rada nedeljom pokrenuo još pre tri godine, kao i da je nedavno održan sastanak sa potpredsednikom Vlade Srbije i ministrom za trgovinu, turizam i telekomunikacije Rasimom Ljajićem na kome je razgovarano o raznim modalitetima za rešavanje ovog pitanja.

“U opticaju je više predloga, npr. da u potpunosti bude ukinut rad nedeljom, da prva nedelja u mesecu bude neradna, da bude kraće radno vreme ili da se rad nedeljom plaća kao rad praznikom”, rekao je Milovanović i dodao da je održano više sastanaka sa predstavnicima trgovinskih lanaca, između ostalih sa Delhaize, Merkatorom, malim trgovcima i da će u narednom periodu razgovori biti nastavljeni.

Naglasio je da poslodavci u trgovinskom sektoru, na osnovu obavljenih razgovora, pozitivno reaguju i naveo primer DIS-a koji je javno podržao inicijativu.

Na kraju debate, organizovana je radionica, u okviru koje su učesnici foruma po grupama, razmenjivali mišljenja i stavove o ovoj temi.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

20 − 2 =