PREDSEDNICA ASNS ZA PORTAL EKAPIJA : PAMTIĆU U 2019.

Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, završila je Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu. Za predsednicu ASNS izabrana je na 2. Kongresu 5. oktobra 2002. godine. Bila je prvi radnički delegat Srbije u Međunarodnoj organizaciji rada (MOR). Inicijator je osnivanja Socijalno-ekonomskog saveta (SES) Republike Srbije, čiji je član bila od 2000. do 2003. godine. Od juna 2012. do marta 2014. godine bila je poslanik u Skupštini Srbije i potpredsednica Odbora za rad.
Pitali smo Ranku Savić šta je, prema njenom mišljenju, obeležilo 2019. godinu.
DOGAĐAJ GODINE
– Izgleda da je i ova 2019. godina jedna od onih za koju kažemo “samo neka se završi” i tako govorimo iz godine u godinu sa sve manje nade da će sledeća biti bolja. Zato mi je i teško da se setim događaja godine. Sigurno je bilo dobrih poteza, ali su njih oni loši, koji su preovlađivali, u potpunosti anulirali. U svakom slučaju, otvaranje auto-puteva je nešto što može biti događaj godine.
PROMAŠAJ GODINE
– Usvajanje Zakona o agencijskom zapošljavanju. Njegovim usvajanjem, rad na određeno i neodređeno vreme će postati izuzetak. Zakon je omogućio da poslodavci iznajmljuju radnike preko agencija i do 100%. Jedini uslov je da su ovi radnici u stalnom radnom odnosu u agenciji, što za te radnike ni u kom slučaju nije sigurnost. Agencija će ih “držati” samo dok joj trebaju. Ukoliko nema potrebe za njima, proglasiće ih tehnološkim viškom i raskinuti Ugovor o radu.
LIČNOST GODINE
– Aleksandar Obradović, uzbunjivač iz Krušika.
NAJBOLJI POTEZ DRŽAVE
– Sa aspekta sindikata nijedan potez države nije bio preterano dobar. Među boljim potezima je jedino povećanje plata u javnom sektoru, ali ni tu nije reč o bitnijem povećanju standarda zaposlenih, jer su im u prethodnom periodu plate smanjene zbog finansijske konsolidacije države.
NAJLOŠIJI POTEZ DRŽAVE
– Zatvaranje očiju i minimiziranje korupcionaških afera. Naši političari određuju ko je kriv – a ko ne, dok nadležni organi ćute, pre svega tužilaštvo. Takva politika je dovela do potpune polarizacije društva, što je logična posledica u svim sistemima u kojima nema nezavisnih institucija.
ŠTA OČEKUJETE U 2020. GODINI?
– Ne očekujem nikakve suštinske promene, 2020. godina neće doneti bolji standard srpskim građanima, niti veću sigurnost radnog mesta. Jedino što je izvesno je da će biti održani izbori i da će posle njih naši građani u još većem broju napuštati Srbiju i odlaziti u zemlje EU i sveta. Ostajaće oni kojima je ovde dobro i oni koji nemaju potrebne kvalifikacije za odlazak. Vlast će nastaviti da se hvali “nezapamćenim” uspesima a svi mi postavljaćemo sebi pitanje “Zašto sam morao baš ovde da se rodim?”
izvor: eKapija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

four × four =