ASNS NA SASTANKU RADNE GRUPE ZA IZRADU NACRTA ZAKONA O VOJSCI SRBIJE

U Ministarstvu odbrane danas (11.02.2020.) je održan sastanak Radne grupe za izradu Nacrta zakona o Vojsci Srbije na kojem su učestvovali predsednik ASNS – Granskog sindikata javnih službi Milan Kolarević, glavni poverenik ASNS – Sindikat Vojske Srbije Saša Kolbas, predstavnik pravnog tima ASNS, kao i predstavnici uže Radne grupe i drugih sindikata.

Sastanak je otvorio Zoran Lazić, sekretar  Ministarstva odbrane. Prisustne je upoznao sa planom rada Radne grupe i istakao da se radi o potpuno novom  Zakonu o Vojsci Srbije  čijoj izradi će se pristupiti krajnje temeljno, a  u cilju pronalaženja optimalnih  zakonskih  rešenja i dobijanja jednog kvalitetnog Zakona

Lazić je rekao da je rok za izradu teksta Zakona 15. jun, nakon čega bi trebalo da se održi javna rasprava i da očekuje da će novi Zakon do kraja godine ući u skupštinsku proceduru.

Prema njegovim rečima, u prvoj fazi planirano je da uža radna grupa pripremi radni tekst Zakona, dok bi se u drugoj fazi uključili i predstavnici šire radne grupe među kojima poseban deo čine sindikati kao relevantni predstavnici zaposlenih u Vojsci Srbije

Lazić je ukazao da će se sindikatima, nakon izrade prvog teksta Zakona, redovno dostavljati radni materijal na koji mogu u pisanom obliku davati sve svoje primedbe i sugestije .

Takođe,  po potrebi,  predstavnici sindikata  biće i direktno uključeni  u rad uže Radne grupe, kroz prisustvo na sastancima na kojima se bude raspravljalo o pitanjima značajnim za ekonomsko socijalni položaj zaposlenih.

Sekretar  Ministarstva odbrane veruje da će se na ovaj način, kroz razgovor i neprestani dijalog, doći do najboljih rešenja za ceo sistem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

three × two =