SISTEMSKO NARUŠAVANJE AUTONOMIJE UNIVERZITETA

Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA) organizovala je 11. februara 2020. godine konferenciju za novinare, na kojoj je, između ostalih, govorio Vladan Čokić, član koordinacionog odbora MASA i glavni poverenik ASNS u Institutu za medicinska istraživanja Univerziteta u Beogradu.

Povod za održavanje konferencije je inicijativa koju je pokrenula Mreža za ocenu ustavnosti Zakona o nauci i istraživanjima.

Na ovakvu inicijativu su se odlučili zbog, kako kažu, raširene prakse ukidanja autonomije naučnih instituta koje se vrši kroz postavljanje novih rukovodstava na institutima, pri čemu postavljeni kandidati nemaju podršku zaposlenih, a u pojedinim slučajevima nisu ni bili zaposleni pri tim institutima, niti ispunjavaju minimalne zakonske odredbe da bi bili imenovani na ove funkcije.

Na konferenciji su predstavljeni primeri više naučnih instituta u sastavu Beogradskog univerziteta, koji su dobili nova rukovodstva protivno glasovima zaposlenih, čime je došlo do najgrubljeg kršenja člana 72. Ustava Republike Srbije kojim se jemči autonomija univerziteta i naučnih ustanova, i to, kako su istakli, od strane nadležnog Ministarstva.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

twelve − 7 =