KONFERENCIJA “EVROPSKE INTEGRACIJE SRBIJE 2016-2020: Koliko smo napredovali ka članstvu EU?”

Predsednica ASNS Ranka Savić i glavni menadžer ASNS Dragan Milovanović učestvovali su na konferenciji “Evropske integracije Srbije 2016-2020: Koliko smo napredovali ka članstvu u EU”, koju je Fondacija Friedrich Ebert organizovala u saradnji sa portalom European Western Balkans.

Konferencija je imala za cilj da se javnosti približe rezultati Srbije u realizaciji obaveza u procesu pregovora o pristupanju Evropskoj uniji od početka mandata Vlade Srbije od 2016. godine.

Analizu napretka od 2016 do 2020. godine u odnosu na određena pregovaračka poglavlja i značajne oblasti u okviru procesa pristupanja Srbije Evropskoj uniji predstavili su eksperti iz nevladinog sektora, dok su pozdravne govore imali dr Max Brandle, šef kancelarije FES u Beogradu i Nemanja Todorović, glavni i odgovorni urednik portala European Wester Balkans.

Istaknuto je da process pregovora Srbije i EU nije dovoljno iskorišćen za sprovođenje reformi zbog nedostatka političke volje i posvećenosti da se reforme sprovedu. Srbija, kako je ocenjeno, nije postigla dovoljno u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, reformi pravosuđa, kao i da nema konzistentnu strategiju ekonomskog rasta. Najveći deo uočenog napretka, kako je saopšteno, zemlja je ostvarila pre početka pristupnih pregovora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

twelve − six =