IZJAVA DATA PRE 5 DANA – SAVIĆ: OČEKUJEMO ODLAGANJE VRAĆANJA KREDITA, RANO JE DA SE GOVORI O SMANJENJU ZARADA

 

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) očekuje da će biti doneta odluka o plaćenom odsustvu za jednog od roditelja koji čuva decu, rekla je za eKapiju predsednica Asocijacije Ranka Savić. Ona je dodala da je ASNS tražio i odlaganje vraćanja kredita na neko vreme, kao i da očekuje da će i to biti prihvaćeno.

– U uslovima vanrednog stanja najbitnije je doneti jasna i precizna pravila, kao i da država jasnije obeća pomoć privredi, ako već imamo tolike rezerve. Urgirali smo u Vladi i i imamo informaciju da će u toku dana stupiti na snagu neke odrednice i pravila kako poslodavci treba da se ponašaju – kaže naša sagovornica.

Ona je navela da se širom zemlje već javljaju situacije da poslodavci govore da će isplatiti mininalnu zaradu, ili 65% od zarade.

– Problem je tek počeo da bi se već sada govorilo o smanjenju zarade, razumeli bismo da je ovo treći mesec pandemije, ali s obzirom na to da je prvi, jasno je da postoje zloupotrebe od strane poslodavaca, jer barem ovaj mesec mogu sigurno izgurati, jer postoji novac, rezerve na računu – istakla je Savić.

Navodi i da se ASNS-u javljaju i zabrinuti radnici koji ne znaju kako da se ponašaju.

– Radnici koji rade u halama po 500-600, zovu, uplašeni pitaju da li smeju da ne dolaze na posao i savetujemo da idu makar u krug fabrike, da bismo sprečili otkaze. To nisu klasični otkazi, već neprodužavanje ugovora na određeno vreme – navodi.

Prema njenim rečima neće biti problema u EPS-u i u javnom sektoru, ali biće u privatnom sektoru i u pojedinim državnim preduzećima.

Izvor: www.ekapija.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

nineteen + 18 =