MEĐUNARODNI DAN BEZBEDNOSTI I ZDRAVLJA NA RADU

Ove godine, Međunarodni dan bezbednosti i zdravlja na radu, 28. april, dočekujemo u vreme pandemije virusa COVID-19, koji je pokazao nespremnost i prividno obezbeđivanje zaštite zaposlenih na radu.

I ranije su postojali, ne tako mali propusti kada je u pitanju bezbednost zaposlenih na radnim mestima, naročito u oblasti građevinske industrije, dok su danas gotovo svi radnici ugroženi, pogotovo u zdravstvu i u neposrednoj proizvodnji u delatnostima u kojima ne može da se prekida proces rada.

Pojedini poslodavci i dalje ne primenjuju propisane mere čime dovode u direktnu opasnost život i zdravlje svojih zaposlenih, a o tome svedoče mnoge prijave zaposlenih podnetih protiv nesavesnih poslodavaca.

Kao i prethodnih nedelja, tako i danas kada obeležavamo ovaj dan i kada se nalazimo u situaciji postojanja opšte opasnosti, ukazujemo na neophodnost potpunog obezbeđivanja zaposlenih zaštitnom opremom, maskama, rukavicama, dezinfikacionim sredstvima, kao i na poštovanje svih preventivnih mera.

Pored poštovanja propisanih mera o bezbednosti i zdravlja na radu koje se odnose na zaštitu zaposlenih u vanrednoj situaciji izazvanoj epidemijom korona virusa, neophodno je  obezbediti punu bezbednost i zaposlenih u građevinskoj industriji.

Nedostatak šlemova, rukavica, pojaseva, tregera i druge zaštitne opreme prouzrokuju česte povrede na radu, od kojih mnoge za posledicu imaju i smrtni ishod.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

ten + one =