ASNS OBNOVIO INICIJATIVU ZA ZABRANU RADA NEDELJOM U TRGOVINAMA

 

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata obnovila je Inicijativu za zabranu rada nedeljom u oblasti trgovine. Obnovljena Inicijativa ASNS upućena je premijerki Vlade Republike Srbije Ani Brnabić i ministru trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimu Ljajiću.

U nastavku možete pročitati tekst obnovljene Inicijative:

 

Poštovana,

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata obnavlja i ponovo  podnosi (prošli put pod  br: 400/2019 od 24.10.2019. godine)  Inicijativu za zakonsko utvrđivanje nedelje i državnog i verskog praznika za  koji je zakonom utvrđeno da se ne radi, kao neradnog dana u svim oblastima trgovine.

Zaposleni u trgovini, za razliku od drugih radnika, u najvećem broju slučajeva imaju obavezu da rade nedeljom i na dane državnog i verskog praznika koji su zakonom utvrđeni kao neradni  i na taj način stavljaju se u diskriminatorski položaj u odnosu na druge zaposlene.

Rad nedeljom nije samo radno pravna i ekonomska kategorija  koja se meri brojem kupaca i ostvarenim prometom i profitom, već ima mnogo značajniji sociološki, socijalni i zdravstveni aspekt kako na pojedinca tako i na porodicu i celo društvo. Nedelja nije samo dan nedeljnog odmora već i dan kada je porodica na okupu, praktično jedina mogućnost da roditelji i deca, i partneri provedu vreme zajedno, da imaju privatnost i vreme za zajedničke aktivnosti,  izlaske, dogovore , pa i rešavanje problema. Nedeljom se,  takođe , dešava najveći deo kulturnih i sportskih  događaja, nedelja je dan za verska i prijateljka okupljanja i, praktično, za sve aspekte socijalnog života.

Isti je slučaj i sa neradnim danima za praznovanje državnog i verskog praznika.

Rad nedeljom sankcionisan je u najvećem broju evropskih zemalja, a u nekima,  kao na primer u Austriji, rigorozno je ograničen i rad subotom. Takođe, rad nedeljom ograničen je i u susednim zemljama koje imaju analognu ekonomiju, trgovinu i potrošačke i kulturološke navike kao što su Hrvatska, gde se zakon primenjuje bez ikakvih problema i, odnedavno, Crna Gora.

Polazeći od navedenih razloga, a pre svega od potrebe da se očuva fizičko i socijalno zdravlje zaposlenih, Asocijacoija slobodnih i nezavisnih sindikata ponovo pokreće Inicijativu za zakonsko utvrđivanje nedelje i državnog i verskog praznika na koji se, u skladu sa zakonom,  ne radi kao obaveznog neradnog dana u svim oblastima trgovine.

Posebno naglašavamo društveni značaj i ulogu radnika  u trgovini koji su, i pored mizernih plata ,  podneli , pored zdravstva, najveći udar i teret u uslovima vanrednog stanja svakodnevno i nesebično  se izlažući opasnosti, rizikujući svoje zdravlje i zdravlje svojih porodica, a sve za dobro građana i celokupnog društva. Za svoj besprekoran i požrtvovan rad nisu dobili ni povećanje plata ni zasluženo priznanje društva.

Posebno ukazujemo da za našu inicijativu imamo i podršku Srpske pravoslavne crkve i blagoslov njegove svetosti Patrijarha Irineja.

S poštovanjem,

 

                                                                                                                            Ranka Savić

Predsednica ASNS

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

11 + 3 =