SVETSКI DAN DOSTOJANSTVENOG RADA

 

Šta znači dostojanstven rad u Srbiji?

Mi smo odavno zaboravili šta taj pojam uopšte znači. Setimo ga se danas na Svetski dan dostojanstvenog rada i već sutra krenemo po starom. Gledamo svoje sitne male interese, pravdamo se strahom od odmazde onih koje sami biramo i koje izdržavamo svojim nedostojanstvenim radom.

U Srbiji je uspeh imati posao, naročito danas u vreme epidemije, kada veliki broj radnika ostaje bez posla.

Ono što je problem je činjenica da imati posao u Srbiji ne znači da se pobeglo od siromaštva, a još manje znači garanciju dostojanstvenog rada.

Prema podacima, jedan od šest radnika živi ispod granice siromaštva. Učešće minimalne zarade u minimalnoj potrošačkoj korpi iznosi 70,19%, a prosečnoj 36,59%.

Podizanje minimalne zarade smanjuje siromaštvo i nejednakost, podstiče ukupnu potražnju, zaposlenost i sveukupni ekonomski rast.

Iz tih razloga pregovori oko visine minimalne cene rada moraju biti mnogo ozbiljniji i organizovaniji. Oni moraju biti zajednička akcija svih sindikata kojom će se obezbediti nužna snaga pritiska na Vladu i poslodavce.

Svi zajedno moramo shvatiti da nema dostojanstva bez većih zarada.

Uzrok niskog nivoa zarada leži i u krizi kolektivnog pregovaranja. Sve manji broj zarada se ugovara kroz Кolektivni ugovor.

Zato je Srbija zemlja u kojoj svaki šesti zaposleni prima minimalnu zaradu, negde oko 400.000 ljudi, sa tendencijom da se ovaj broj znatno poveća zbog problema sa pandemijom Covid-19.

Opseg delatnosti gde se sada isplaćuje minimalna zarada se neprekidno širi i to u turizmu, ugostiteljstvu, hotelijerstvu, samostalnim delatnostima, transportu.

Zato već sada možemo da tvrdimo da više od pola miliona ljudi živi od 30.000 dinara.

Dostojanstveno, zar ne?

Da li će tako biti i u budućnosti zavisi od nas radnika i građana. Nas koji radimo, plaćamo poreze i punimo budžet, a onda se predstavljamo kao dobra ali bagatelna radna snaga, sve zarad dolaska jeftine industrije motanja kablova.

Radnici i građani Srbije moraju konačno da shvate da se demokratija i dostojanstvo ne poklanjaju – već da se za njih bori.

 

U Beogradu, 07.10.2020. godine

 

Predsednica ASNS

Ranka Savić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

4 + two =