SAOPŠTENJE: 10. DECEMBAR – DAN LJUDSКIH PRAVA

Dan ljudskih prava, 10. decembar obeležavamo u nikad dramatičnijim okolnostima kada je ugroženo najprirodnije, prvo i iskonsko ljudsko pravo, pravo na život.
Globalizacija, potrošačko društvo, pojedinačni i društveni egoizam, a pre svega spinovanje novog seta prava i stavljanja na pijedestal kao primarne i prioritetne vrednosti savremenog sveta doveli su do zaborava, zanemarivanja i permanentnog kršenja prava od kojih bukvalno zavisi ljudski život kako pojedinca, tako i porodice, a pre svega prava na hleb, prava na rad, zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i iznad svega fundamentalnog prava na život.
Pandemija je u potpunosti ogolela i razbila iluzije o globalnom svetu i anarhičnom društvu apsolutnih sloboda i jasno ukazala da su osnovne ljuske vrednosti i, pre svega ljudska prava, nezamenjive i osnova na kojima jedino može da počiva savremeno društvo.

U našem društvu gde su devalvirane, ruinirane i unižene sve vrednosti, počev od porodice, obrazovanja, znanja, empatije, elementaranih ljudskih odnosa, gde više ne postoje autoriteti ni roditelja, ni profesora, ni stručnjaka, ni dokazanih rodoljuba, gde svakodnevno gledamo kako se uništava stručni autoritet i lični integritet najvećih epidemioloških stručnjaka, umetnika, glumaca, novinara zarad kvazi brige i papagajskog ponavljanja fraza u koje ne veruju ni oni koji ih izgovaraju.
U potpunosti je, zbog kratkovidih političkih igrica i dnevnog rejtinga, uništen autoritet države, pa se čudimo što se mere koje propisuje Кrizni štab doživaljaju kao ugrožavanje prava, teror, što se ignorišu, a ponekad tretiraju i kao dobar vic.
I uvek je kriv narod, a ne nespremna i nesposobna Država koja ne može da sprovede ni najosnovnije mere koje je sama donela.
Poseban problem, u ovim okolnostima, predstavlja pravo na rad, zaštitu na radu i adekvatnu zaradu. Briga za posao i egzistenciju porodice jednaka je ili se, često, stavlja i iznad brige za zdravlje i sopstveni život.

ASNS upozorava i zahteva od Države da se konačno uozbilji i umesto promocije bavi opstankom ovog naroda na ozbiljan, organizovan, posvećen i odgovoran način.
Umesto priča o potemkinskim uspesima, procentima i već svima znanim frazama kaže otvoreno građanima sa kakvim se problemima i izazovima suočavamo, da nas čekaju teška vremena, da svoje politike, mere i postupke zasniva na činjenicama i ozbiljnim izazovima koji nas očekuju.
Prioritet iznad svih prioriteta je spasavanje ljudskih života i jednako pravo na lečenje i terapije. Već sada se vidi da će biti problema sa vakcinama. Ne sme da se ponovi slučaj sa vakcinacijom protiv gripa kada je vakcina bila dostupna samo na pojedinim tv kanalima. Vakcina mora da bude dostupna za sve koji žele da je prime, moraju da se obezbede dovoljne količine.
Podsećamo da je Hrvatska naručila vakcine za skoro celokupno stanovništvo. Mere koje predloži medicinska struka moraju da se odmah primene, bez obzira na pritiske interesnih lobija.
Da li je rad kafića i klubova vredeo problema koje sa zaražavanjem zaposlenih i održavanjem poslovanja imaju najveće korporacije od kojih ova Država živi, enormnim troškovima testiranja, lečenja, isplate bolovanja, pucanjem zdravstvenog sistema, nemogućnošću da ne kovid bolesnici ostvare elementarno lečenje i pre i iznad svega ovolikim gubicima ljudskih života.

ASNS ukazuje da ekonomske mere moraju da se targetiraju blagovremeno, selektivno i proporcionalno i jedini cilj mora da bude očuvanje radnih mesta jer od toga zavise i sva elementarna ljudska prava i slobode, a pre svega egzistencija građana i njihovih porodica i opstanak i kohezija celokupnog društva.

U Beogradu, 09.12. 2020. godine

Predsednica ASNS
Ranka Savić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

12 − 3 =