PODRŠKA PROTESTU I ZAHTEVIMA PROTIV ZAGAĐENJA VAZDUHA

 

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata pruža punu podršku zahtevima neformalne grupe građana “Eko straža” koja je 10. januara organizovala protest u Beogradu zbog zagađenja vazduha.

Učesnici protesta su predali Vladi Srbije zahteve za usvajanje mera protiv zagađenja vazduha i adekvatnog informisanja javnosti.

Osnovni zahtev upućen Vladi je poštovanje Ustava Srbije, koji, kako je navedeno, članom 74. garantuje građanima pravo na zdravu životnu sredinu i na blagovremeno i potpuno informisanje o njenom stanju.

Eko straža zatražila je da se obezbedi sistematsko, kontinuirano i transparentno praćenje svih relevantnih parametara zagađenja vazduha na celoj teritoriji Srbije, da se javnost pravovremeno i tačno informiše o zagađenosti vazduha i posledicama izloženosti, i to putem sredstava javnog informisanja i “zvaničnih kanala vlasti”.

Prema aplikaciji za merenje kvaliteta vazduha “AirVisual”, glavni grad Srbije našao se više puta do sada među 10 najzagađenijih gradova sveta, a prekomerno zagađenje beležile su i merne stanice Agencije za zaštitu životne sredine Srbije.

 

Izvor: ASNS/RSE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

19 − 12 =