SAOPŠTENJE ASNS POVODOM IZJAVE PREDSEDNIKA VUČIĆA – “NE MOŽE NERADNA NEDELJA. NE DAM”

Кao pokretač inicijative da nedelja bude neradni dan Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata se duboko ne slaže sa stavom Aleksandra Vučića: „Ne može neradna nedelja.“.
 
Sa poznatim nastupom – Država to sam ja, bez argumenata osim: „Ne dam“, predsednik je ponovo obesmislio svaku inicijativu, predlog i argumentavani razgovor u institucijama sistema i ponizio radnike, sindikate, a pre svega svoje ministre, koji su, podsetimo, formirali radne grupe i ozbiljno vrednovali našu inicijativu. Što je najvažnije unizio je državu i ono malo preostalih demokratskih tekovina.

Radnici koji rade nedeljom i to bez ikakve naknade, na državne i verske praznike, u tri smene, kao i ostali radnici i građani ove zemlje neće: „da idu u druge zemlje“ već će, ovde, u svojoj zemlji da se izbore za osnovna civilizacijska prava i dostojanstvo rada i radnika koja im se kroz zakone, politike i postojeću praksu sistematski ukidaju, pa su dovedeni u sistem prekarijata u kome ne samo da su prepušteni, bez ikakve zaštite, na milost i nemilost poslodavca, već im se ukida i pravo da argumentovano predlažu i traže da nedelja bude neradni dan kao što je to, uostalom, bez ikakvih ekonomskih posledica i u najvećim evropskim ekonomijama Francuskoj, Nemačkoj, Austriji i dr. Jedini greh je što žele da nedelju provedu sa svojom porodicom, da budu kući kao i sav ostali svet. Uostalom, za to je ASNS dobio podršku i blagoslov od blagopočivšeg patrijarha Irineja.

Grandiozni procenti se ne jedu i ne živi se od toga što smo najbolji u Evropi, potrebno je da radnici u realnosti žive bolji život u kome će moći da kupe punu potrošačku korpu, plate komunalije, školuju decu, ali i da provedu nedelju sa svojom decom, roditeljima i prijateljima.

 

U Beogradu, 12. januara 2021. godine

Služba za odnose sa javnošću ASNS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

3 × four =