SAOPŠTENJE ASNS


Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata se 2016. godine obratila Vladi Srbije i Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i ukazala na velike probleme u izdavačkoj industriji Srbije.
Pod izgovorom „bolji kvalitet – niže cene“, država je uvela praksu da se izdavanjem udžbenika bavi svako fizičko lice koje registruje firmu u APR-u.

Zahvaljujući liberalizaciji tržišta od 2015. godine tržište udžbenika u Srbiji pripalo je više od 80% privatnom sektoru, a manje od 20% državnom izdavaču, Zavodu za udžbenike.
Među privatnim izdavačima posebno se ističe „Кlett” sa najvećim učešćem na tržištu Srbije.

Na terenu se primenjuje sledeći model:
Privatni izdavači su se opredelili za bezpoštednu borbu u ”osvajanju” nastavnika.
Lična materijalna korist koji izdavači otvoreno nude prosvetnim radnicima ogleda se u tablet računarima, torbama za odeljenske starešine, besplatnim akreditovanim seminarima … Кoliko se daleko u ovakvom modelu ponude išlo govore i brojni javno odštampani flajeri koji su deljeni po školama. Pri tome, kvalitet udžbenika je bio sve gori i gori.

ASNS je te 2016. godine sve ovo registrovala, obavestila nadležne institucije, ukazala na svu pogubnost ovakve politike po školski sistem Srbije. Izričito smo tražili da izdavanje udžbenika iz predmeta: srpski i književnost, istorija i geografija pripadnu državnom preduzeću – Zavodu za udžbenike.
O svemu ovome obavestili smo i tadašnjeg ministra Šarčevića, na sastanku koji je održan te 2016. godine.
Jedini rezultat koji smo postigli bio je dopis pred tužbu, advokatske kancelarije „Fila“ u ime njihovog klijenta izdavačke kuće „Кlett“.

Кoliko smo bili u pravu i koliko smo na vreme upozoravali, pokazuje se danas. Bilo je potrebno da se u to uveri i predsednik Srbije, pa da se preduzmu koraci u cilju zaštite javnog interesa kroz ostvaranje odgovarajućih standarda kvaliteta udžbenika i ostvarenja ciljeva i zadataka nastavnih planova i programa.
U Beogradu, 2. mart 2021. godine

 

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

eleven − two =