U JKP “PARKING SERVIS” SMEDEREVO PRODUŽENA VAŽNOST KOLEKTIVNOG UGOVORA

U JKP “Parking servis” Smederevo produžena je važnost Kolektivnog ugovora i ujedno izmenjene određene odredbe u cilju unapređenja položaja zaposlenih.

Potpis su stavili osnivač, poslodavac i reprezentativni sindikati,a prema rečima Danijele Cvetković, glavnog poverenika ASNS, izmenjene odredbe će znatno doprineti poboljšanju materijalnog i radnog statusa zaposlenih.

“Zadovoljna sam kako su tekli pregovori i veliki broj naših predloga je usvojen”, istakla je Cvetković i dodala da je važnost Kolektivnog ugovora produžena na tri naredne godine.

Zaposleni će ubuduće, pored do sada propisanih slučajeva, imati pravo i na plaćeno odsustvo u trajanju od dva radna dana za polazak deteta u prvi razred osnovne škole.

Takođe kod parametra za određivanje zarada zaposlenih, ugovoreno je da se zarada utvrđuje u skladu sa Zakonom, a planira programom poslovanja preduzeća, umesto kao do sada upoređivanjem sa prosečnom isplaćenom zaradom u privredi Grada Smedereva. Izričito je navedeno i da cena rada za najjednostavniji rad ne može biti niža od minimalne cene rada propisane Zakonom.

Kod poglavlja koji se odnosi na sindikalno organizovanje i uslove za rad sindikata, ugovoreno je da će poslodavac reprezentativnim sindikatima za učestvovanje na radno proizvodnim takmičenjima u organizaciji sindikata, isplatiti iznos od 50% ukupnih sredstava potrebnih za učešće na ovim takmičenjima.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

ten + 9 =