NAGRADA ZA VAKCINACIJU KAO ULAGANJE U ZDRAVLJE RADNIKA

Izvor: Politika   Foto: EPA EFE – A.B.

 

Interes svakog poslodavca je da se proces proizvodnje odvija, ali firme ipak ne smeju da primoravaju zaposlene na imunizaciju

Rukovodioci firme iz Paraćina odlučili su da svakog zaposlenog do 40 godina nagrade sa 6.000, a starijeg od 40 sa 4.000 dinara. Uslov je da se radnici do sredine narednog meseca vakcinišu protiv virusa korona. Time je stala rame uz rame sa mnogim preduzećima u svetu koja su spremna da zaposlenima pruže novčanu stimulaciju za imunizaciju, a neki bonusi idu čak i do 500 dolara.

Na taj način je, recimo, nedavno istupio američki bolnički sistem u Hjustonu, sa više od 26.000 zaposlenih, koji je dao baš toliku nagradu, uz platu. Pojedine firme su, umesto novca, čak ponudile i slobodne dane, vaučere ili velnes programe.

Odluku paraćinskog poslodavca da novčano nagradi svoje radnike u Srbiji pozdravljaju svi – od sindikalnih predstavnika do stručnjaka za radno pravo. U novčanom motivisanju zaposlenih na vakcinisanje ne vide ništa loše, nemoralno, neetično ili nezakonito.

Pravnica Olga Vučković Kićanović potez paraćinske firme posmatra kao dobru investiciju u zdravlje zaposlenih koja je dokaz da ih poslodavac ne smatra „zamenljivom robom”.

Pretpostavljeni je pokazao da želi da ih zadrži, zdrave i produktivne, posebno imajući u vidu da ovde nije reč o uslovljavanju, već o ponudi koju svaki zaposleni može da odbije, ako smatra da je vakcina veće zlo od same korone. Situacija bi bila drugačija da poslodavac samoinicijativno propiše cepivo kao uslov za zasnivanje radnog odnosa ili zadržavanje posla – objašnjava Vučković Kićanović.

Tada bi se moglo govoriti o kršenju ljudskog prava na slobodan izbor, mada bi i to moglo imati opravdanje ako je delatnost takva da su radnici pod pojačanim rizikom od zaražavanja i širenja infekcije, smatra ona.

U Asocijaciji slobodnih i nezavisnih sindikata podržavaju proces imunizacije, kao jedan od ključnih efekata koji će dovesti do izlaska iz nezapamćene krize.

– Vakcinacija mora biti dobrovoljna za sve građane, pa tako i za zaposlene. Niko ne sme i ne može naterati radnika da se pelcuje ukoliko to ne želi. Ali, poslodavac može da stimuliše zaposlenog da se brže odluči na taj korak – podseća Ranka Savić, predsednica ove asocijacije, dodajući da je interes svakog poslodavca da se odvija proces proizvodnje, da su radnici na poslu, a ne na bolovanju.

Ono što poslodavac ne sme da radi je, naglašava Savićeva, takozvano vršenje pritiska na zaposlenog da se vakciniše.

– Stimulacija u vidu 6.000 dinara je nešto što je u skladu sa zakonom, sve dotle dok je odluka na radniku bez bilo kakvih sankcija. Bilo bi dobro da je mnogo više ovakvih pretpostavljenih u Srbiji. Poslodavca iz Paraćina treba uključiti u krizni štab, jer mnogo bolje razume propise zaštite ekonomije, od mnogih koji sada borave u štabu – uverena je Ranka Savić.

Ona dodaje da se ekonomija štiti dobrim merama, kontrolom tih mera, smanjenjem stope smrtnosti i zaražavanja, smanjenjem ogromnih troškova zbrinjavanja i lečenja pacijenata, odlaska zaposlenih na bolovanje i u samoizolaciju.

I u Savezu samostalnih sindikata Srbije pozdravljaju potez paraćinske firme, a Duško Vuković, potpredsednik saveza, naglašava da ova fabrika time simbolično poručuje da joj je zdravlje radnika izuzetno važno.

Prema podacima Privredne komore Srbije, na kraju prošlog meseca, od 1.134 kompanije sa 385.050 zaposlenih prijavljeno je odsustvo 3,21 odsto radnika zbog virusa korona. Najveći broj odsutnih radnika bio je u firmama na području Užica, potom u Novom Sadu i Pančevu.

http://www.politika.rs/sr/clanak/475250/Nagrada-za-vakcinaciju-kao-ulaganje-u-zdravlje-radnika

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

thirteen − four =