SAOPŠTENJE

 

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata uputila je zahtev Vladi Srbije da urgentno preduzme radnje i spreči kršenje Zakona i Odluke o visini minimalne cene rada u Srbiji po radnom satu.

Masovna je pojava da se zaposlenom plata ili zarada utvrđuje na osnovu manje cene rada po radnom satu, pa su i plata i zarada manje od minimalne zarade. Onda se bez ikakvog zakonskog osnova dodaje iznos do minimalne zarade.

Porazno je što je ova pojava najzastuljenija u javnim službama, javnim preduzećima – posebno kod komunalaca, ali i u realnom sektoru.

U javnim službama, posebno problem je to što su topli obrok i regres sadržani u koeficijentu, što je ne samo suprotno Zakonu o radu, nego i zdravom razumu.

Da pojasnim – koeficijent sadrži složenost posla, odgovornost, uslove rada, stručnu spremu, posebna znanja i veštine. Dakle, koeficijent je fiksna kategorija, koja se menja samo kada se promeni jedan od ovih elemenata.
Dakle, minimalna zarada ne sadrži regres i topli obrok. Oni spadaju u naknadu troškova iz čl. 118 Zakona o radu.

Zaposlenom se mora, pored isplate minimalne zarade, posebno isplatiti iznos naknade troškova za topli obrok i regres koji je utvrđen Opštim aktom i to se mora posebno iskazati u obračunskoj listi.

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata upozorava Vladu Republike Srbije da ukoliko ne preduzme potrebne korake i spreči pljačku radnika da ćemo mi sa timom naših advokata pokrenuti masovne tužbe protiv direktora javnih preduzeća, organa lokalne samouprave i direktora privatnih preduzeća.

 

U Beogradu, 21.04.2021. godine

Predsednica ASNS

Ranka Savić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

twenty − 17 =