SVETSКI DAN BEZBEDNOSTI I ZDRAVLJA NA RADU

Foto: Freepik.com

Zaštite zdravlja i bezbednosti na radu uglavnom se sete naši političari ovog 28. aprila na Svetski dan bezbednosti i zdravlja na radu ili kada se desi nesreća sa smrtnim ishodom.
Sve do ovih trenutaka toleriše se sve. Grade se objekti bez građevinskih dozvola, a onda se očekuje da su radnici prijavljeni i bezbedni na takvim gradilištima.
Stranim investitorima se toleriše sve. Inspekcije uglavnom ne nalaze nikakve propuste ili ukoliko ih i nađu to završava simboličnim kaznama. Iz toga proizilazi da zaštita od povrede i obolenja na radu ima znatno niži status u odnosu na druga osnovna prava.

U našoj državi je sve podređeno interesu kapitala, pa zato ovo i ne treba da čudi. Treba ostvariti što veći profit, a kako to uraditi ako se ulaže novac u zaštitna sredstva.
U ovoj državi radnika niko ne doživljava kao ekonomsku vrednost. On je za poslodavca potrošna roba i trošak.
Uostalom, malo ko u ovoj državi razmišlja i o građanima uopšte. Izloženi smo ogromnom zagađenju, od čijih posledica godišnje umire više hiljada ljudi. Uništavaju se šume, reke. Prirodna dobra postaju vlasništvo i sredstvo bogaćenja jedne grupe ljudi.

Akcija Međunarodne organizacije rada „Bezbednost + zdravlje za sve“ se u potpunosti podrži od strane svih aktera na našoj političkoj i sindikalnoj sceni. Podeli se nekoliko pamfleta, ukaže se na poražavajuću sliku u Srbiji i to bude početak i kraj.
Nema suštinskih poteza Socijalno-ekonomskog saveta, resornog ministarstva, niti Vlade Republike Srbije. Doduše, ima Zakona, ali se oni, kao i mnogi drugi, u praksi ne poštuju. Ima i radnika uplašenih za egistenciju i gubitak posla koji ne pitaju za uslove rada. Bitno je da se ima posao, a stres, zbog loših uslova rada, lečiće se kasnije.
Кasnije će se i razmišljati i o svim drugim bolestima koje su prouzrokovane zbog rada sa materijalima od azbesta, zbog nemanja zaštitne opreme za zaposlene koji su prilikom rada izloženi suncu.
Кasnije će se razmišljati i o prevenciji, ali na žalost kada razmišljanje sprovedemo u delo uglavnom bude kasno.

Zato ovog 28. aprila, Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata poručuje svim poslodavcima Srbije da je:

ZDRAVA RADNA SNAGA NA BEZBEDNOM I ZDRAVOM RADNOM MESTU – JEDINI ZDRAV POSAO

Predsednica ASNS

Ranka Savić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

17 − 1 =