SAOPŠTENJE ASNS


U vreme kada se privreda Srbije bori sa negativnim posledicama pandemije, kao „grom iz vedra neba“ je došla informacija Elektroprivrede Srbije o poskupljenju električne energije od 135%.

Razlog za poskupljenje je poremećaj na tržištu električne energije, gde je došlo do povećanja cene po megavatu zbog poskupljenja emisionih jedinica za ugljen monoksid.

Obrazloženje EPS-a bi bilo logično da nema činjenice da ni Srbija ni EPS nemaju još uvek obavezu da plaćaju emitovanje CO2.

Očigledno je da se ukazala dobra prilika da se dođe do dodatnih sredstava, kojim će se prikriti sve neracionalnosti u poslovanju Elektroprivrede Srbije.

Nikoga ne interesuje šta će biti sa privredom i sa zaposlenima.

Već sada, širom Srbije, poslodavci su krenuli sa obaveštavanjem zaposlenih da će morati smanjiti broj zaposlenih zbog enormnog skoka cene struje.

Asocijaciji slobodnih i nezavisnih sindikata se javljaju i radnici i poslodavci i traže našu reakciju na ovu potpuno neracionalnu odluku Elekroprivrede Srbije i to u situaciji kada je poskupeo repromaterijal i gas.

Poskupljenje električne energije će izazvati lančanu reakciju i doći će do velikog skoka cena svih proizvoda.

Cenu će kao i uvek platiti građani Srbije.

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata će ovim povodom intervenisati kod nadležnog ministarstva i Vlade Srbije u cilju povlačenja ove izuzetno štetne odluke EPS-a, koja će za posledicu imati gubitak velikog broja radnih mesta i pad ionako lošeg životnog standarda građana.

 
U Beogradu, 05.10.2021. godine

Informativna služba ASNS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

two × 3 =