DA LI BISTE RADILI ČETIRI DANA U NEDELJI, ALI 10 SATI U SMENI? SINDIKALCI IMAJU BOLJU IDEJU NA RADOST RADNIKA

 

Izvor: TV Kurir, kurir.rs       Foto: Kurir  TV

Umesto pet, radna nedelja u Srbiji mogla bi da traje četiri dana ali bismo u tom slučaju na poslu bili deset, a ne osam sati. Ovakav model poslovanja uveliko se testira van granica naše zemlje, a pojedine države i delatnosti već su se okrenule skraćenoj sedmici.

Da bi kod nas postojala mogućnost da radnici biraju da li će raditi četiri ili pet dana nedeljno neophodne su izmene Zakona o radu, kažu u Asocijaciji slobodnih i nezavisnih sindikata.

 

Ranka Savić iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije kaže da bi bilo dovoljno raditi osam sati dnevno.

“Ali da radna nedelja, po zakonu, kraće traje, nego što je to slučaj sada. Dakle, nema nikakvog razloga da zarade padaju, ukoliko ne pada produktivnost, a sva dosadašnja iskustva govore u prilog tome”, navela je ona. Produktivnost je ujedno i najvažnija poslodavcima koji kažu da, ako je ima, nemaju ništa protiv da radnik radi četiri dana. Ukoliko ispuni predviđenu nedeljnu normu od 40 sati na poslu, umanjenja zarade, uveravaju, neće biti.

Svetlana Budimčević iz Unije poslodavaca Srbije navodi da u ovom vremenu tehnološkog razvoja i privreda i svaki poslodavac pojedinačno mora da se prilagođava uslovima koje diktira tržište.

“Mislim da nije dobro doneti neka čvrsta zakonska rešenja koja bi ograničavala poslodavce”, zaključila je Budimčević. (Kurir.rs)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

nineteen − eleven =