NOBELOVA NAGRADA DEJVIDU KARDU

Foto:Foto:sr.wikipedia.org/Nobel_Prize.png

Veći minimalac- ne znači veću nezaposlenost

 

Svima onima koji su se zalagali za veću minimalnu cenu rada, vetar u leđa je dala dodela Nobelove nagrade ekonomisti, koji je dokazao da minimalna cena rada ne vodi ka većoj nezaposlenosti, niti vodi ka gubitku radnih mesta.

Radi se o kanadskom stručnjaku za tržište rada Dejvidu Kardu sa Univerziteta u Kaliforniji(UCLA) koji je Nobelovu nagradu podelio sa američkim profesorom Džošuom Angristom sa Masačusetskog instituta za tehnologiju i Gvidom Imbensom iz Holandije, koji radi na američkom Univerzitetu Stanford.

Dodela Nobelove nagrade ovim ekonomistima, stavlja van snage sve dosadašnje teorije neoliberalnih ekonomista, da se minimalna cena rada mora postepeno i pažljivo povećavati, jer će u protivnom doći do velikog gubitka radnih mesta i povećane nezaposlenosti.

Zbog ovakvih stavova, milioni građana su živeli u siromaštvu, a Vlade ostajale „gluve” na zahteve sindikata.

Generalna Sekretarka Međunarodne konfederacije sindikata(MKS) Šaron Barou je izjavila:

„Osiguranje minimalnih plata kroz stautarne procese  ili kolektivno pregovaranje je ključ za ukidanje siromaštva, promenu dugotrajnih trendova obaranja udela rada u dobiti, rast potražnje i izgradnju temelja za oporavak, sa radnim mestima, dostojanstvenim radom i otpornošću- u svetu koji oblikuje sve veća nejednakost.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

2 × 1 =