SAOPŠTENJE

Кonačno smo dočekali da se i predsednik Vučić seti da je pošteno i prirodno da se zdravstvenim radnicima za rad u COVID režimu prizna benificirani radni staž, što je Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata zahtevala, predložila i podnela inicijativu predsedniku Vlade Ani Brnabić još 10. avgusta 2020. godine, a ponovo zahtevala od ministra zdravlja Lončara, 12. maja 2021 godine.
Da podsetimo, ASNS je zahtevao i incicirao da se zdravstvenim radnicima i drugim zaposlenima koji poslove obavljaju u COVID bolnicama i COVID ambulantama staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem za 50%, odnosno 18 meseci za godinu dana rada.
Svi zaposleni koji rade u COVID bolnicama i COVID ambulantama obavljaju poslove u najtežim radnim uslovima, sa permanentnom opasnošću po zdravlje i život pa su ispunjeni svi uslovi propisani zakonom o PIO pod kojima drugi zaposleni ostvaruju pravo na staž osiguranja sa uvećanim trajanjem, i to na uvećanje od maksimalnih 50%.
ASNS ponovo ističe da bi priznavanje radnog staža uvećanim trajanjem predstavljalo ne samo transparentan i zaslužen akt društvenog priznanja za požrtvovan rad zdravstvenim radnicima i drugim zaposlenima u COVID režimu, već i način da se, u nemogućnosti adekvatne novčane nagrade, barem delimično kompenzuje njihovo stalno izlaganje opasnosti od zaraze i oboljevanja koje je, ne retko, imalo tragičan kraj, kao i izuzetno teški uslovi rada i psihofizički napori kojima su premanentno izloženi već skoro dve godine, pre svega zbog nesposobnosti i nespremnosti vlasti da na ozbiljan i odgovoran način preduzme prave i adekvatne mere na sprečavanju širenja zaraze.
ASNS je verovao da će inicijativa biti odmah prihvaćena, kao i da će Vlada urgentno preduzeti sve mere da se što pre realuzuje, tim pre što za njenu realizaciju nisu potrebna dodatna sredstva ni u Budžetu Republike niti Fonda PIO.
Očekujemo da će posle predloga predsednika Vućića zaposlenima u COVID bolnicama i ambulantama konačno i zasluženo biti priznato pravo na benificirani radni staž, kao što očekujemo da i druge naše inicijative kao što su zabrana rada nedeljom u trgovini, inicijative za izmenu Zakona o radu, Zakona o štrajku, Zakona o PIO i druge, neće morati da čekaju šlagvort predsednika Vučića da bi Vlada i ministri radili svoj posao.

 

U Beogradu, 08.11.2021. godine

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

five × five =