PREDSEDNICA ASNS NA SASTANKU SA GENERALNIM DIREKTOROM ZASTAVE ORUŽJA

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Ranka Savić posetila je u utorak, 30. novembra kragujevačku „Zastavu oružje“, gde je održala sastanak sa generalnim direktorom fabrike Mladenom Petkovićem i njegovim saradnicima.

Sastanku su prisustvovali potpredsednik ASNS Simo Blagojević i rukovodstvo ASNS – Zastava oružje, glavna poverenica Snežana Vasiljević, Sanja Antonijević i Živko Vasiljević.

Razgovaralo se o stanju u fabrici, bezbednosti zaposlenih, finansijskoj situaciji, mogućem višku zaposlenih, problemu nepovezanog staža i neplaćanja doprinosa, kao i svim drugim tekućim problemima vezanim za proces proizvodnje.

Dobili smo uveravanja da nema opasnosti za opstanak i funkcionisanje fabrike, da su ugovoreni novi poslovi u vrednosti od 25 miliona dolara i da će pred kraj godine biti ugovoren posao za još 50 miliona.

Naglašeno je da neće biti smanjenja broja zaposlenih, već da je izražen manjak radnih mesta, kao i da će u narednom periodu biti novih zapošljavanja.

Politika fabrike je, kako je rekao Petković, da se primaju inženjeri i proizvodni radnici, a da će administracija u narednom periodu stagnirati.

Dobili smo uveravanja da će problem nepovezanog radnog staža i neuplaćenih doprinosa zaposlenih za poslednjih pet godina biti rešeni u najkaćem roku.

Razgovaralo se i o odnosu poslodavca prema ASNS, reprezentativnom sindikatu, koji u fabrici još uvek nema rešene uslove za rad. Naime, ASNS – Zastava oružje nema prostoriju za rad, mada po odredbama Kolektivnog ugovora, poslodavac je dužan da to obezbedi.

Predsednica ASNS Ranka Savić neposredno pre početka sastanka sa generalnim direktorom Zastave, održala je i sastanak sa sindikatima ASNS u Kragujvecu.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

20 + nine =