SAOPŠTENJE

 

„Radnici su stub naše ekonomije i pokretačka snaga države. Zbog toga ostaju prioritet u građenju budućih politika“ rekla je ministarka za rad i socijalnu politiku Severne Makedonije povodom donošenja Zakona kojim se u Severnoj Makedoniji nedelja uvodi kao neradan dan za 92% zaposlenih. Oni koji moraju, zbog zahteva tehnoloških procesa, da rade nedeljom dobiće zaradu uvećanu za 50%, a radnici u tržnim centrima koji rade nedeljom imaće uvećane zarade za 100%, plus će tržni centri izdvajati 2% prihoda ostvarenog radom nedeljom za izgradnju dečijih vrtića.

Da uporedimo ovu vest sa reakcijom našeg Predsednika i ministara koji su bili ozbiljno „uvređeni i iznenađeni“ i na sam predlog ASNS da se ukine rad nedeljom i to samo za zaposlene u trgovini.

Zaposleni u velikim trgovinskim lancima ne samo da i dalje rade nedeljom i praznikom, već zbog manjka radnika pored svog, rade još po dva ili tri posla za istu zaradu, nešto višu od minimalne.

Kao logična posledica odsustva elementarne brige i zaštite od strane Države došli smo do toga da u Delhaize od trgovaca traže da potpišu nove ugovore o radu u kojima se za njihove poslove zahteva osnovna škola i u skladu sa tim i određuje nova zarada.

Da iz Makedonije pređemo u Crnu Goru, gde će od januara 2022.  godine minimalna zarada biti 450 evra ili 52.915 dinara minimalno.

Ovo je samo mali podsetnik za omiljenu disciplinu naše Vlasti, poređenje sa susedima. Pozdravljamo grandiozne procente, stope rasta i druge statističke discipline, ali okrenimo se i vratimo malo na suštinu, a to su radnici, njihov položaj, njihovo dostojanstvo, sigurnost radnog mesta, zaštita od otvorenog i maskiranog mobinga i ono osnovno, poštene zarade i mogućnost da radnici i njihove porodice prežive.

 

U Beogradu, 22. decembar 2021. godine

 

                                                                   Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

seventeen − eight =