ZAPOSLENI U MALOPRODAJI KOMPANIJE “DELHAIZE” DEGRADIRANI ANEKSIMA UGOVORA O RADU

Foto: Freepik.com

Najnovijim izmenama Ugovora o radu trgovački lanac Delhaize prešao je sve granice, ne samo dobre privredne prakse nego i elementarnog poštovanja za građane i zemlju u kojoj posluje i ostvaruje enormni profit.

Za prodavca je sada potrebna osnovna škola i, u skladu sa tim, određene su i nove zarade. Prodavci moraju da prihvate nove Ugovore o radu ili im sledi otkaz. Ovo je još jedan dokaz nakaznosti Zakona o radu i nepojmljivog bezobrazluka menadžmenta Delhaize-a.

Ovde nije samo u pitanju bahato i bezobzirno ponižavanje radnika i totalna degradacija profesije trgovca već i nepojmljivo potcenjivanje i nipodaštavanje potrošača.

Ovim činom prešla se granica bezobzirne trke za enornim profitom koji ostvaruju svi trgovinski lanci na račun građana Srbije, ovo je otimačina i poniženje ne samo za sve zaposlene u Delhaiz-u, već i za sve radnike, sindikate i pre svega za državu Srbiju.

Na ovaj način izvršena je degradacija, kako same trgovačke profesije, tako i zaposlenih za koje je poznato da u ovoj delatnosti ostvaruju veliki broj prekovremenih sati, da pored svog redovnog posla obavljaju dodatne – često fizičke poslove, kao i da gotovo uvek rade za vreme državnih praznika.

Opšte je poznato da su zaposleni u trgovini, pa tako i u ovoj kompaniji, poneli jedan od najvećih tereta posla u vreme pandemije Covid-19 i direktno bili izloženi riziku od zaražavanja.

Umesto da budu nagrađeni za svoj rad i zalaganje, poslodavac im je na kraju godine ponudio Aneks ugovora o radu sa nižim stepenom obrazovanja i na taj način im je umanjio perspektive kako za dalje napredovanje tako i za buduće povećanje zarada.

Obrazloženje poslodavca da je to urađeno isključivo da bi se lakše dolazilo do nove radne snage i da ove izmene neće bitno uticati na visinu zarada nisu osnovane iz prostog razloga što niža stručna sprema po pravilu podrazumeva i daleko nižu zaradu.

Glavni poverenik ASNS Delhaize Serbia Marko Paunović navodi da je zeleno svetlo za izmene Pravilnika o sistematizaciji koje su prethodile ovim Aneksima dao Samostalni sindikat u kompaniji “Delhaize”.

Reagujući na saopštenje kompanije povodom izmena Ugovora o radu, Paunović je izjavio:

“Novim ugovorima koji su stupili na snagu 1. januara 2022. godine, niko od zaposlenih u maloprodaji nije zadovoljan. Kompanija se oglasila jednim šturim objašnjenjem da zaposleni neće biti oštećeni novim ugovorima i da se ništa neće promeniti. Zbog toga se nameće logično pitanje ako je sve ostalo isto, zašto su zaposlenima u maloprodaji ponuđeni Aneksi ugovora o radu. Prelazak sa srednje stručne spreme na osnovno obrazovanje  je suštinski i najveći problem zbog kog su zaposleni u maloprodaji posebno revoltirani i zbog čega su neki od njih momentalno raskinuli radni odnos. Ovakvim postupcima je poslodavac pokazao da ne ceni dovoljno zaposlene u maloprodaji koji predstavljaju stub ove kompanije i da ih smatra samo brojem. Upravo to su i pokazali novi ugovori”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

two × 1 =