RADNICI U SRBIJI RADE NAJVIŠE U EVROPI

Izvor: Večernje novosti                Foto: Freepik.com

 

SRPSKI radnik u proseku radi 43,5 sati nedeljno i opterećeniji je od zaposlenih u svim zemljama u Evropi. Ovo radno vreme beleži se samo na glavnom poslu, pošto ovi proračuni ne uzimaju u obzir eventualne honorarne poslove, niti angažman koji radnici preduzimaju “privatno”.

Evropski parlament je u svom nedavno objavljenom izveštaju utvrdio da su radnici u Srbiji zauzeli prvo mesto među 35 evropskih zemalja za koje su prikupljeni podaci. Najmanje se radilo u Holandiji, 31,2 sata, a prate je Norveška i Danska, dok u našem regionu radno vreme u Hrvatskoj i Sloveniji iznosi nešto manje od 40 sati nedeljno, a u Rumuniji i Bugarskoj nešto više od 40 sati.

Ranku Savić, predsednicu Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, ovakvi podaci nisu iznenadili, jer oni već godinama upozoravaju da imamo najmanji broj neradnih dana.

– Često se govori o tome da mi praznujemo sve i svašta, a u poređenju sa, recimo Nemačkom i Francuskom, oni imaju mnogo više dana kada ne rade – kaže naša sagovornica. – Sve preko 40 sati je normalno za nerazvijene zemlje i počeo je, nažalost, da važi standard – što je manja zemlja, više se radi da bi se nadoknadila produktivnost.

Najgore od svega je, tvrdi Savićeva, da su i pored jednog posla naši ljudi zbog malih zarada često angažovani na nekoliko mesta kako bi obezbedili egzistenciju. Tako, navodi ona, mnogi posle redovnog posla odlaze na još jednu smenu na drugo radno mesto.

– To govori o standardu srpskog radnika i potpunom obezvređivanju radne snage – kaže Savićeva. – Više puta smo podnosili inicijativu za zabranu rada nedeljom u trgovini, ali je to sve odbijeno. Danas se prekovremeno radi u gotovo svim javnim komunalnim preduzećima, zdravstvu, socijali, pa čak i u državnoj upravi. Situacija se naročito pogoršala u vreme pandemije. A najgore od svega je što se podrazumeva da se nijedan prekovremeni sat uglavnom ne plaća.

 

https://www.novosti.rs/drustvo/vesti/1079136/radimo-najvise-evropi-podaci-angazovanju-zaposlenih-ruse-stereotipe-nasim-radnim-navikama 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

three × 2 =