PREDSEDNICA ASNS PANELISTA NA DEBATI “RADNA I DRUGA SOCIJALNA PRAVA U IZBORNIM POLITIČKIM PROGRAMIMA”

 

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Ranka Savić učestvovala je, kao panelista, na javnoj debati “Radna i druga socijalna prava u izbornim političkim programima”, koju je organizovala Fondacija Centar za demokratiju, uz podršku Međunarodnog centra Olof Palme.

Panelisti, pored predsednice ASNS Ranke Savić, bili su Marko Miletić, Izborna lista “Moramo”, Željko Veselinović, Izborna lista “Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije” i Goran Radosavljević, Izborna lista “Boris Tadić – Ajmo ljudi”. Moderatorka je bila Suzana Trninić, novinarka.

Budući da su radna i druga socijalna prava veoma značajna za najveći broj građana, a u Srbiji je u toku predizborna kampanja, Centar za demokratiju je ovom debatom želeo da sa predstavnicima izbornih lista i sindikata pokrene diskusiju o ovoj važnoj temi.

Cilj debate je bio da se kroz konstruktivan dijalog javnosti približi odnos učesnika/ca na predstojećim izborima prema zaštiti i ostvarivanju radnih i drugih socijalnih prava.

Na debati se diskutovalo o tome kakvi su stavovi političkih partija i pokreta prema Zakonu o radu i drugim zakonskim i strateškim dokumentima iz oblasti socijalne politike i zapošljavanja koji su na snazi u Republici Srbiji, na koji način se o ovoj temi kandidati obraćaju biračima, zatim u kojoj meri su radna i druga socijalna prava zastupljena u njihovim predizbornim programima, koliko se ovoj temi posvećuje vremena i prostora u javnim nastupima tokom kampanje, kao i da li se o radnim i drugim socijalnim pravima razgovara u direktnim susretima sa građanima.

Akcenat je stavljen i na to za šta se političke partije zalažu i koji će biti njihovi najvažniji potezi u ovoj oblasti ukoliko im građani ukažu poverenje na izborima.

Fondacija Centar za demokratiju je debatu organizovala u okviru projekta “Socio-ekonomska prava i održivi razvoj”, uz finansijsku podršku Međunarodnog centra Olof Palme.

Izvor: ASNS/FCD

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

14 − fourteen =