POSETA KRAGUJEVCU

 

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić sa saradnicima posetila je Kragujevac, 31. marta 2022. godine.

U sklopu posete razgovaralo se sa članovima ASNS, zaposlenima u Gradskoj upravi Kragujevca. Među zaposlenima vlada veliko nezadovoljstvo, pre svega visinom plata.

Zaposleni sa srednjom stručnom spremom primaju plate neznatno veće od minimalne, a plate sa VSS su 70% republičkog proseka.

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevca nisu imali nikakvu novčanu potporu u vreme korona krize. Uprava nije obezbedila zaposlenima ni osnovna sredstva dezinfekcije, kao ni zaštitne maske. Zaposleni su zaštitu obezbeđivali sopstvenim sredstvima.

Visina dnevnica je poražavajuća. Ona se kreće od 70 – 150 dinara i 15€ za dnevnice u inostranstvu.

Veliko je nezadovoljstvo i zaposlenih u odeljenju komunalne milicije. Zbog malog broja zaposlenih (njih 19) veliki je teret i pritisak na komunalne milicionare koji rade i po sedam dana neprekidno.

Delegacija ASNS je razgovarala i sa čelnicima uprave sa ciljem da im prenese veliko nezadovoljstvo zaposlenih i nalaženju rešenja za ove probleme.

Dobili smo uveravanja da su čelnici Grada svesni problema i da pokušavaju da ih reše sa nadležnim ministarstvima u Beogradu.

Dogovoreno je da sve ono što je u nadležnosti Uprave grada bude rešeno, a da se od Ministarstva lokalne samouprave i Ministarstva finansija zahteva sistemsko rešenje.

Ono bi, pre svega, podrazumevalo izmenu Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u državnoj upravi.

Za svaku državu je ponižavajuće da zaposleni u državnoj upravi budu socijalni slučajavi. Oni treba da budu servis građana, reprezenti države, a kod nas su nezadovoljni, obespravljeni i poniženi ljudi, koji ne mogu da pomognu ni sebi, a kamoli građanima.

Svi mitovi o dobrom i sigurnom “državnom” poslu – ovim padaju u vodu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

fourteen − ten =