POSETA POŽAREVCU

U cilju upoznavanja sa problemima zaposlenih u Požarevcu, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić sa saradnicima je bila u poseti ovom gradu.

Održan je sastanak sa poverenicima sindikata iz više od 20 preduzeća i ustanova.

Konstatovano je da zaposleni imaju iste probleme kao i oni u drugim delovima Srbije – male plate, loš standard, nepoštovanje zakona i njegova selektivna primena.

Veliki problem je upliv politike u sferu radnih odnosa. Zapošljavanje i napredovanje u najvećem broju slučajeva zavise od partijske knjižice i lokalnih moćnika.

Vlada veliko nezadovoljstvo zaposlenih u državnoj upravi i javnim komunalnim preduzećima zbog malih plata i nepoštovanja Zakona.

Na sastanku je dogovoren novi plan rada, veći pritisci na lokalne strukture, bolja organizaciona šema sindikata i nadasve mnogo odlučnija borba za promenu postojećeg stanja u Požarevcu.

Zaključeno je i da se mora boriti protiv straha zaposlenih. Najbolji vid borbe je masovnost. Nije isto da li se suprotstavlja pojedinac ili je otpor masovan. Ni jedan poslodavac ne može dati otkaze svim zaposlenima.

ASNS će u narednom periodu raditi u tom pravcu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

twenty − sixteen =