SAOPŠTENjE

Pored velikih tema kao što su Zadruga 6, ko peva na roštiljijadi i drugih od suštinske važnosti za život ove nacije, utvrđivanje nove minimalne zarade prolazi gotovo nezapaženo kao da od novog iznosa, praktično, ne zavisi život najmanje četiri miliona građana ove Zemlje. Pregovori su, i ovoga puta, svedeni na puku formu i 1. septembra utvrdiće se minimalna zarada u iznosu od 40.000 dinara neto, kao što je Predsednik najvio.
Šta u stvarnom životu radnicima donosi nova minimalna zarada kada su cene povrća povećane 30%, mesa 17%, mleka 18%, i samo čekaju odmrzavanje pa da nastave sa divljanjem, kada za grejanje stana od 60 m2 za sledeću zimu treba namanje 100.000 ako se greje isključivo na jeftinu struju, 140.000 za lož ulje, o ceni peleta i uglja da ne govorimo pošto ih i nema u prodaji.
Projektovana porošačka korpa približava se iznosu od 100.000 dinara i praktično nema proizvoda ili usluge koji drastično ne poskupljuju.
I, potpuno je jasno da se teret krize ponovo svaljuje na radnike i to one najsiromašnije. Sva pozivanja na statistiku i procente padaju u vodu pred elementarnom činjenicom da sa 40.000 dinara porodica može da preživi, uz rigoroznu štednju, najviše pola meseca. U uslovima našeg potpuno nefunkcionalnog socijalnog sistema gotovo polovina građana Srbije živeće u siromaštvu. Pri tom se prebogata Država ne odriče ni dinara prihoda, banke i osiguranja nesmetno nastavljaju ordinarnu pljačku građana, razni lobiji svih vrsta ostvaruju enormne profite, izvršitelji rade prekovremeno, a radnici neka budu zahvalni i presrećni sa novom minimalnom zaradom od 40.000 mesečno.
ASNS zahteva da minimalna zarada iznosi najmanje 50.000 dinara neto i da se primenjuje odmah, već za isplatu septembarskih plata. Minimalna zarada od 50.000 dinara omogućila bi medijalnu zaradu od oko 80.000 dinara kojom bi, pre svega tokom najavljene kritične zime, bio obezbeđen barem minimum socijalne sigurnosti za više od 50% zaposlenih i njihovih porodica.
ASNS još jednom upozorava i Vladu i „reprezentativne sindikate“ i poziva da se, u ovo teško i nepredvidivo vreme, uozbilje i kroz minimalnu zaradu obezbede barem minimalnu,elementarnu socijalnu sigurnost za većinski deo radnika i građana Srbije.

 

U Beogradu, 29. avgusta 2022. godine

 

ASNS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

3 × five =