ODRŽAN SASTANAK GRADSKOG ODBORA ASNS VALJEVO

 

Predsednica ASNS Ranka Savić, potpredsednik ASNS Simo Blagojević i glavni menadžer ASNS Dragan Milovanović održali su 2. novembra sastanak sa Gradskim odborom ASNS u Valjevu.

Sastanku su prisustvovali su poverenici ASNS : H.K. Krušik, Gorenje, JKP Vodovod, Vidrak, Kovački centar, Centar za socijalni rad Kolubara, Gradska uprava grada Valjeva, Toplana, Predškolska ustanova “Milica Nožica”, RF PIO, Ustanova za fizičku kulturu Valis, PO “Lasta”, Valjevska pivara i Dom zdravlja.

Tom prilikom izneti su problemi sa kojima se suočavaju zaposleni i sindikati ASNS u Valjevu.

  • male plate
  • nesigurnost radnog mesta
  • pritisci direktora na poverenike ASNS
  • nepoštovanje Zakona o radu u vezi prekovremenog rada, obračuna zarada, poštovanja kolektivnih ugovora.

Na sastanku je dogovoreno šta treba raditi i koje poteze povući da bi se postojeće stanje menjalo.

Svi sindikati ASNS u Valjevu su reprezentativni. Kao takvi učestvuju u kolektivnom pregovaranju i u mogućnosti su da utiču da se položaj zaposlenih menja na bolje.

Na sastanku se razgovaralo i o urušavanju standarda zaposlenih i građana Srbije usled inflacije i ogromnog skoka cena osnovnih životnih namirnica. Jedno od pitanja je bilo – koji je odgovor sindikata na takvo stanje?

Naročito teško stanje je u kompaniji “Krušik”. Zaposleni su nezadovoljni visinom plata. Rad u kompaniji je izuzetno otežan zbog nedostatka stručnog kadra. Nedostaju inženjeri, ali i majstori. Radi se na zastareloj tehnologiji. Ulaganja su minimalna. Kompanija se bori da preživi. Zaposleni se nadaju dolasku stručnog direktora, koji bi pokušao da vrati nekadašnji ugled kompanije “Krušik” Valjevo.

Veliki problem imaju članovi našeg sindikata u PIO Valjevo, gde se vrši pritisak od strane direktora da zaposleni budu članovi drugog sindikata (po meri Beograda).

ASNS će po ovom pitanju pokrenuti niz akcija u cilju sprečavanja diskriminacije naših članova, kršenja Ustava i zakona Republike Srbije.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

8 − 6 =