SAOPŠTENJE

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata želi da ukaže i upozori javnost da je najveći i osnovni problem ove Zemlje siromaštvo.
Velike političke i estradne teme stavljaju se u fokus javnosti dok više od polovine građana živi u faktičkom siromaštvu.
Prosečna porodica u kojoj dvoje rade jedva da može sebi da obezbedi statističku potrošačku korpu, a oko 700.000 radnika koji primaju minimalnu zaradu ili ostvaruju povremena primanja mogu da kupe samo oko polovine minimalne potrošačke korpe.
Realna inflacija sa rastom od oko 20% i mesečnim ubrzanjem od skoro 2%, bez dodatnog izvesnog povećanja cene struje, dobija karakter spirale i u najvećem delu obezvređuje i statistički rast zarada.
Stvarni pad kupovne moći u ovoj godini iznosi više od 15%, a radnika koji primaju medijalnu zaradu oko 20%. Porodice koje žive od minimalne zarade duboko su ušle u zonu siromaštva. Posebno su pogođeni penzioneri i mladi na školovanju koji su, osim malog broja koji imaju sreću da se smeste u studentske domove i hrane u studentskim menzama, praktično na ulici jer ne mogu da plaćaju enormno porasle kirije i troškove hrane.
Život pretežne Srbije sveo se na puko preživljavanje i presipanje iz šupljeg u prazno, dok se sa druge strane svakodnevno, bestijalno i bezobzirno prezentuje i promoviše bahaćenje kvazi elite i polusveta kao virtuelna slika života u Srbiji.
ASNS zahteva od Vlade Srbije da neodložno, odmah, donese ciljane mere za pomoć svim porodicama koje žive od minimalne zarade, da se umesto korporacijama i tajkunima, cena struje i energenata subvencioniše sirotinji, kao i da se cene osnovnih potreba drže pod stalnom državnom kontrolom.

U Beogradu, 15. novembar 2022. godine

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata