TRIBINA „OD BORBE ZA VEĆE PLATE DO NARODNE SKUPŠTINE – SINDIKATI U GODINI ZA NAMA“

Izvor: masina.rs      Foto: Screenshot masina.rs

Radnici i radnice u Srbiji prevelik broj radnih sati, na nesigurnim ugovorima, za male plate i nedostojan minimalac. Njihovi problemi postali su mnogo vidljiviji i značajniji u godinama nove ekonomske i energetske krize koja je pogodila najšire slojeve populacije pre nego što su se i oporavili od prethodnih kriza.

 

O tome kako se sindikati, najveće organizacije radnika, bore za radna prava u takvim uslovima na tribini su govorili  Nebojša Rajković, generalni sekretar Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, Duško Vuković, potpredsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, Pavle Heđeši, potpredsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“, Zoran Ilić, zamenik predsednice Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“, a razgovor je moderirao  Marko Miletić, kourednik portala Mašina.

U godini koja se bliži svom kraju smo imali nekoliko štrajkova i značajnijih obustava rada, sindikalni predstavnici su bili suočeni sa pritiscima, otkazima i suđenjima, pregovori oko minimalca su vodili ka protestima, pritisci doveli do zaustavljanja donošenja novog Zakona o sezonskom radu, dok su predstavnici nekih sindikata kroz političku borbu došli do mesta u Narodnoj i skupštini Grada Beograda.

Razgovor je održan uz podršku Olof Palme Center International.

 

Izvor: https://www.masina.rs/tribina-od-borbe-za-vece-plate-do-narodne-skupstine-sindikati-u-godini-za-nama/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

eight − one =