ASNS NA MEĐUNARODNI DAN RADA PRIKUPLJAO POTPISE GRAĐANA ZA PETICIJU ZA ZABRANU RADA NEDELJOM U TRGOVINI

 

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata je 1. maja, na Međunarodni dan rada organizovala štandove u gradovima Srbije.

U  Beogradu je štand organizovan u Knez Mihajlovoj kod Ruskog cara gde smo delili prvomajski proglas i prikupljali potpise za pokrenutu peticiju za zabranu rada nedeljom u trgovini.

Predsednica ASNS Ranka Savić u izjavi za medije je istakla da ASNS već tri godine vodi mukotrpnu borbu sa vlašću i Vladom Srbije da dođe do zabrane rada nedeljom za trgovce.

„Mi smo jedna od retkih zemalja u Evropi koja umesto petodnevne uvodi šestodnevnu radnu nedelju. Danas šoping molovi i svi veliki trgovački lanci rade. Na bruku i sramotu svim vlasnicima i poslodavcima tih tržnih centara, da nemaju toliko poštovanja prema zaposlenima i radnoj snazi“, rekla je Savić, prenosi Beta.

Savić je istakla da je ekonomska politika u Srbiji bazirana na stranim investicijama, a da šestodnevna radna nedelja postaje svakodnevica, što bi trebalo promeniti.

“U ovoj zemlji se vodi ekonomska politika koja je bazirana na stranim investicijama i dolaskom stranih investitiora, a kada vodite takvu poltiiku, onda je potpuno normalno da vam stranac kreira radno vreme, on se pita u vezi sa zakonima, kakav će biti položaj radne snage, koliko će ta radna snaga biti plaćena.  ASNS će dati sve od sebe da dođe do zabrane rada nedeljom”, rekla je Savić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

12 − six =