ASNS ŽIT BEOGRAD ORGANIZOVAO PRVI U NIZU PROTESTA ISPRED VLADE SRBIJE

Članovi Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Železničkog integralnog transporta (ŽIT Beograd) započeli su danas sa organizovanjem protesta ispred zgrade Vlade Srbije, zahtevajući smenu rukovodstva i otvaranje novog kontejnerskog terminala u železničkoj stanici Makiš-Beograd. Protesti će biti održavani svakog dana do petka, 4. avgusta, počev od 9 sati.

“Tražimo smenu rukovodstva i dolazak novog direktora koji poznaje i ima iskustva u kontejnerskom saobraćaju da bi zajedno sa zaposlenima pokrenuo rad preduzeća na postojećem terminalu. Takođe, tražimo otvaranje novog kontejnerskog terminala u železničkoj stanici Makiš-Beograd koji je preduzeće ŽIT Beograd dobilo radi preseljenja sa savskog amfiteatra zbog projekta “Beograd na vodi” gde je država uložila 6,5 miliona evra i stoji već dve godine završen”, rekao je Zoran Bašanović, glavni poverenik ASNS ŽIT Beograd.

Istakao je da bi se otvaranjem ovog terminala podigla produktivnost i prihod preduzeća, a samim tim i prihodi železnice, kao i carine u pružanju svojih usluga.

Bašanović dodaje da preduzeće ne radi, a zaposleni od jula nemaju socijalno i zdravstveno osiguranje što predstavlja veliki problem jer neki od njih već imaju zakazane preglede, operacije a problem imaju i sa dobijanjem redovnih terapija.

Preduzeće “ŽIT Beograd” je 100% u državnom vlasništvu, od čega su 7,5% upravljačka prava data Železnici Srbije a.d.

Protest ASNS ŽIT Beograd podržao je predsednik Sindikata Srbija Kargo Zoran Dašić.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

sixteen + 17 =