MINIMALNA CENA RADA – IGRA SE NASTAVLJA

Igranka oko minimalne cene rada se nastavlja.

Zvanični pregovori počinju 21. avgusta 2023. godine, a mi već sada znamo da će minimalac biti 400 evra, odnosno po važećem kursu 46.800 dinara.

Naš predsednik Aleksandar Vučić, po ko zna koji put, unapred nas je obavestio o minimalnoj zaradi za 2024. godinu.

Sindikati, pregovarači – Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati “Nezavisnost” izlaze u javnost sa bombastičnim izjavama – “Nećemo popustiti. Prvo završetak započetih pregovora za 2023. godinu pa onda novi pregovori”. I tako redom, jovo nanovo.

Sve već viđeno. Bez otpora, bunta i realne pretnje. Mnogi bi rekli – pucanje u prazno.

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata ima ogromne zamerke na aktuelnu vlast, ali imamo i kritike na rad tzv. “reprezentativnih” sindikata.

Poenta reprezentativnosti nije u neprekidnom isticanju da si reprezentativan. To nosi obavezu i veliku odgovornost za stanje i položaj zaposlenih. Reprezentativnost ne podrazumeva samo niz privilegija, veliku ekonomsku korist, već i odgovornost za nečinjenje i nemoć.

Reprezentativnost podrazumeva i neprekidnu borbu za pravnu državu, poštovanje zakona, demokratsko društvo i stalnu borbu svim zakonom dozvoljenim sredstvima.

Kako to da rade oni koji – suprotno Zakonu, punih petnaest godina nisu dokazivali reprezentativnost. Odgovor je – nikako. Treba držati nešto što nemaš, a od čega imaš ogromnu korist.

Kako to uraditi – normalno tako što ćeš biti kooperativan sa Vladom i predsednikom Srbije.

ASNS predlaže što brže preispitivanje reprezentativnosti sindikata. Utvrđivanje stvarnog stanja, zavođenje reda u sindikalni pokret. Da vidimo ko ima 240.000 članova koliko je potrebno da bi neko rekao da je reprezentativan.

Kada to ustanovimo, potrebno je doneti plan aktivnosti kojim ćemo se suprostaviti načinu određivanja visine minimalne zarade u Srbiji.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

fourteen − 9 =