ODRŽANA SEDNICA PREDSEDNIŠTVA ASNS

Predsedništvo Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata održalo je 24. avgusta 2023. godine  sednicu na kojoj je razmatralo aktuelne teme koje se odnose na položaj radnika u Srbiji, sa posebnim akcentom na pregovore o minimalnoj zaradi koja treba da se primenjuje počev od januara naredne godine i na predlog Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Konstatovano je da je ASNS imao značajnu ulogu u sprečavanju donošenja Zakona o zdravstvenom osiguranju u delu koji se odnosi na to da izabrani lekar umesto do 60 dana privremenu sprečenost za rad, može zaposlenom da odobri najduže 15 dana bolovanja. Posle medijskih reakcija ASNS, taj predlog je promenjen tako da izabrani lekar može da odobri bolovanje do 30 dana.

ASNS i dalje ostaje pri stavu i zahteva da lekar opšte prakse ima mogućnost da odobri bolovanje do 60 dana, kako je i sada po važećem Zakonu o zdravstvenom osiguranju.

Takođe, je konstatovano da se ponovo ponavlja situacija u kojoj se simuliraju pregovori o minimalnoj zaradi za 2024. godinu u Socijalno-ekonomskom savetu, iako će odluka o visini minimalne cene rada biti doneta onako kako je predsednik Srbije najavio pre mesec dana u iznosu od 400 evra.

Za ASNS je neprihvatljiv najvljeni iznos minimalne zarade koji ne omogućava ni minimum preživljavanja za više od 250.000 radnika koji primaju minimalnu zaradu, a posebno oktroisan način na koji se već godinama donosi što obesmišljava samu suštinu socijalnog dijaloga. Najveću odgovornost za to snose takozvani „reprezentativni“ sindikati koji svojim podaničkim odnosom kompromituju i obesmišljavaju samo postojanje i svhu Socijalno – ekonomskog saveta.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

3 + 12 =