RADNICI ŽIT-a, ČLANOVI ASNS, PROTESTVOVALI ISPRED VLADE SRBIJE

Izvor: Politika; Foto: ASNS

 Na novu turu protesta zaposleni u ŽIT-u odlučili su se jer im je država obećala da će ispuniti zahteve 1. septembra

 

Zbog zarada koje im od ovog maja nisu isplaćene, radnici preduzeća „Železnički integralni transport” (ŽIT) organizovali su u utorak, 5. septembra ispred Vlade Srbije ponovni protest upozorenja. Osim zaostalih plata, železničari traže i pokretanje rada na postojećem terminalu u Makišu, koji je veštački prekinut delovanjem bivšeg rukovodstva, kako kažu, kao i preuzimanje novog terminala koji je dodeljen njihovom preduzeću nakon što su bili prinuđeni da se presele sa prostora nekadašnje Glavne železničke stanice u Beogradu zbog izgradnje „Beograda na vodi”.

Kako podseća Zoran Bašanović, glavni poverenik Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata u „Železničkom integralnom transportu”, država kao stoprocentni vlasnik ovog preduzeća, koje ipak nije na budžetu, već posluje prema tržišnim uslovima, obećala je zaposlenima da će im protestne uslove ispuniti još prvog septembra ove godine.

– Od toga očito nema ništa, pa smo zato opet ovde ispred zgrade vlade. Jer, u ŽIT-u, koje je ćerka firma „Železnica Srbije ad”, zarade zaposlenima nisu isplaćene za maj, jun i jul, dok se još ne zna šta će biti sa zaradama za avgust. To stvara probleme sa lečenjem i penzijama pošto nisu uplaćivani ni doprinosi – kazao je Bašanović, dodajući da je sa novim rukovodstvom preduzeća još 7. avgusta dogovoreno da se nedostajuće zarade isplate, ali da taj uslov ipak nije ispunjen.

Jedan od zahteva nove serije protesta jeste i ubrzavanje otvaranja novog kontejnerskog terminala.

– U taj terminal je država uložila 6,5 miliona evra. Već je izgrađeno oko 90 odsto terminala, ali on i dalje nije u funkciji, što nije jasno – navodi on i dodaje da otkako preduzeće ne radi svakog meseca stvara se gubitak od oko 300.000 evra.

Radnici ŽIT-a podsećaju da je ovaj terminal jedini terminal u državnom vlasništvu i njegovim zatvaranjem ovakav vid intermodalnog saobraćaja bio bi prepušten privatnom sektoru.

– To bi uticalo i na prihode države u ovoj oblasti privrede – objašnjava Bašanović i dodaje da bi stavljanjem terminala u funkciju bio povećan obim rada železničke stanice Makiš, koja ima najveći kapacitet za obradu vozova u vezi sa kontejnerskim terminalom.

https://www.politika.rs/sr/clanak/570093/Zeleznicari-ponovo-traze-isplate-zarada