FRANCUSKI SINDIKATI NAJAVILI NOVE PROTESTE 31. JANUARA

Foto: commons.wikimedia.org

Sindikati u Francuskoj nastavljaju sa protestima i štrajkovima širom zemlje protiv podizanja starosne granice i produženja perioda uplate doprinosa za odlazak u penziju. Nova masovna okupljanja najavljena su za 31. januar. Sindikalni lideri pozivaju radnike da intenziviraju akcije svuda u zemlji.

Reformom penzionog sistema u ovoj državi predviđeno je pomeranje starosne granice sa 62 na 64 godine, dok će za ostvarivanje pune penzije, umesto 42 godine, biti potrebno 43 godine radnog staža.

Zbog ovih izmena, francuski sindikati krenuli su u masovne proteste i štrajkove. Prvi je održan 19. januara na više od 200 lokacija u Parizu i drugim većim gradovima kada je, prema ocenama sindikata, protestvovalo najmaje dva miliona ljudi.

Kako navodi N1, osam najvećih sindikata u Francuskoj protivi se reformi za koju kažu da je „brutalna“ i „ničim opravdana“ i da će najviše pogoditi radnike i one čiji posao nije prepoznat kao opasan po zdravlje. Njihov cilj je da štrajkovima velikih razmera i demonstracijama na ulicama francuskih gradova nateraju predsednika Makrona da ustukne.

Za francuskog ekonomistu Tomu Piketija, Makron je „promašio epohu“. Odgovor na izazove vremena vidi u pravičnijem poreskom sistemu, u kome najveći teret ne bi bio na radnicima, već na onima koji poseduju velika bogatstva.

Protiv reforme penzionog sistema štrajkovali su prosvetni radnici, železničari, kontrolori leta, radnici u naftnoj industriji, bolničarke i lekari…