PREDSEDNICA ASNS ZA PORTAL  MAŠINA : RADNICI I NJIHOVI PROBLEMI NISU TEMA PREDIZBORNIH OBEĆANJA

Izvor: Portal Mašina

 

Iako su pad životog standarda, rast cena i inflacija najveći problemi sa kojima se trenutno suočavaju ljudi u Srbiji, perspektiva radnika ni ovog puta nije u fokusu predizbornih kampanja smatra Ranka Savić sa kojom smo razgovarali o poziciji Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata pred predstojeće izbore.

Izbori su naše demokratsko pravo“, kaže za Mašinu Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) koja je već uputila poziv članovima da 17. decembra izađu na izbore.

„Tog dana odlučujemo o nama i našoj deci. Svaki naš član treba pažljivo da prati i vrednuje izborne stavove, programe i obećanja, da analizira kako živi i kako mu je i na osnovu toga donese odluku koju će od političkih opcija podržati na izborima 17. decembra 2023. godine“, kaže Savić za naš portal.

ASNS pažljivo prati i vrednuje ponuđene predizborne programe i obećanja partija i koalicija koje učestvuju na izborima 17.decembra, kaže naša sagovornica koja dodaje da ni ovoga puta tema predizbornih obećanja nisu radnici i njihovi problemi.

„Kao i bezbroj puta do sada, naši članovi će birati manje zlo i nadati se da će buduća vlast više pažnje pokloniti radnicima i njihovim porodicama, socijalnom i radnom položaju zaposlenih i dostojanstvu rada“, smatra Savić.

Vratiti radnicima otetu državu

U ASNS-u smatraju da bi buduća Vlada morala da poštuje zakone a to između ostalog znači i da se krene sa vraćanjem „otete“ države radnicima. Ovo podrazumeva i uspostavljanje i funkcionisanje države zasnovano na Ustavu, zakonima i profesionalnom i nepristrasnom radu državnih organa, posebno inspekciji rada.

Vlada bi, smatra Savić, morala doneti i obavezujući društveni plan do 2050. godine koji bi sadržao sve aspekte projektovanih društvenih, socijalnih, ekonomskih i državnih ciljeva i agendu za njihovo ostvarivanje, a koji bi bio zasnovan na društvenom konsenzusu.

Iz ovog sindikata se naročito nadaju da će buduća Vlada poštovati zakon i zakonom utvrđena prava radnika, naročito u državnoj upravi, javnim preduzećima i javnim službama.

ASNS očekuje i formiranje posebnih sudova za rešavanje radnopravnih sporova, o čemu ste mogli i da čitate na Mašini, kao i regulisanje rada Socijalno-ekonomskog saveta i socijalnog dijaloga u skladu sa zakonom.

 

Prilog možete pogledati na sledećem linku: https://www.masina.rs/radnici-i-njihovi-problemi-nisu-tema-predizbornih-obecanja-smatra-predsednica-asns-a-ranka-savic/