PRVOMAJSKI PROGLAS ASOCIJACIJE SLOBODNIH I NEZAVISNIH SINDIKATA

Radnički praznik, 1. maj, obeležavamo zabrinuti za elementarnu egzistenciju naših porodica i neizvesnu i nepredvidivu budućnost.

Enormni rast cena hrane, energenata, i ostalih nužnih civilizacijskih potreba uz inflaciju koja je obesmislila naše zarade i plate doveli su gotovo trećinu stanovnika Srbije na rub siromaštva, a više od polovine građana jedva preživljava.

Socijalne razlike postaju nepodnošljive i sva mahanja statistikom o prosečnim zaradama samo dokazuju zamagljenu činjenicu da se privilegovana manjina bahati vilama, penthauisima, Maldivima, laborghinijima i meklarenima, a narod se ponižava otimajući se za 300 grama mesa na akciji.
Po običaju, sve posledice kriza, svaljuju se na leđa radnika uprkos tome što je njihovom zaslugom održana ekonomija, ekonomski rast i napunjen budžet.

Jednostavno, radnici i njihovi problemi nisu tema ni u državi, ni u javnosti, ni u društvu.
ASNS će, kao i uvek, stati uz radnike i narod i svim svojim potencijalom nastaviti da se beskompromisno bori i izbori za zakonska, sindikalna i građanska prava svojih članova i svih radnika i to svim pravnim i sindikalnim sredstvima.

Borićemo se, pre svega, za zarade dostojne čoveka i sprečavanje svake vrste zlostavljanja i narušavanja dostojanstva radnika. Radnicima mora da se isplati najmanje propisana minimalna cena rada od 230 dinara, da se reši problem zarada u komunalnim javnim preduzećima, da zaposleni u javnom sektoru dobiju regres i topli obrok, da nedelja bude neradni dan, kao i da se odmah promeni za radnike genocidni Zakon o radu. Posebno ćemo se boriti da se kroz smanjenje poreza ispravi apsurd u kome imamao bogatu Državu i siromašne građane i to kroz preraspodelu javnih prihoda u korist građana.

ASNS poziva sve sindikate i radnike da udružimo snage i da se, kao najveća društvena snaga, izborimo za dostojanstvo rada i dostojan život radnika i naših porodica.

Radnici i građani srećan 1. maj.

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata