ASNS – GRANSKI SINDIKAT ZAPOSLENIH U SOCIJALNOJ ZAŠTITI I OBAVEZNOG SOCIJALNOG OSIGURANJA NA SASTANKU U MINISTARSTVU ZA RAD, ZAPOŠLJAVANJE, BORAČKA I SOCIJALNA PITANJA

U Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u ponedeljak, 22. maja održan je sastanak predstavnika ovog Ministarstva i ASNS – Granskog sindikata zaposlenih u socijalnoj zaštiti i obaveznog socijalnog osiguranja.

Sastanku su prisustvovali Miomir Đorđević, državni sekretar, Biljana Zekavica, pomoćnica ministra – sektor za socijalnu zaštitu i Zoran Bogdanović, pravnik Ministarstva, Andrija Simović, predsednik ASNS – Granskog sindikata zaposlenih u socijalnoj zaštiti i obaveznog socijalnog osiguranja, Jovan Samardžija, sekretar Granskog sindikata i predstavnik ASNS – GCSR u Beogradu, Jasmina Krstić, članica Statutarne komisije ASNS, Melinda Mandić, članica Predsedništva Granskog sindikata – domski smeštaj i predsednica ASNS – Dom za decu i omladinu “Stanko Paunović” Negotin  i Radivoje Marković, potpredsednik Predsedništva Granskog sindikata i predsednik CSR Kolubara Valjevo.

Povod za održavanje sastanka su problemi sa kojima se suočavaju zaposleni u Službi za zaštitu dece i omladine Gradskog centra za socijalni rad, odeljenje Čukarica, a koji se odnose na nedostatak voditelja slučajeva i pravnika što otežava efikasno i blagovremeno rešavanje predmeta. Takođe, sve to prouzrukuje da jedan voditelj slučajeva, pored drugih poslova iz svog opisa posla, ima čak u proseku godišnje predmeta koliko bi trebalo ukupno da ima prema prosečnoj računici 13 voditelja slučajeva. Problem je i česta fluktuacija stručnih radnika što dovodi do nezadovoljstva korisnika.

Ipak, kažu u ASNS – Granskom sindikatu zaposlenih u socijalnoj zaštiti i obaveznog socijalnog osiguranja, ovaj problem nije zastupljen samo u odeljenju Čukarica već u gotovo svim centrima za socijalni rad u Srbiji. Dodaju da su predstavnici Ministarstva istakli da rešavanje ovih nastalih problema iziskuje sistemske promene.

“Ukazali smo da nadležnost poslova porodično pravne zaštite pripada Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju, a da je Ministarstvno za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja nadležno za zapošljavanje i finansiranje za zaposlene na poslovima javnih ovlašćenja. U skladu sa tim, predložili smo da se organizuje zajednički sastanak oba ministarstva i ASNS – Granskog sindikata zaposlenih u socijalnoj zaštiti i obaveznog socijalnog osiguranja na kome bismo pokrenuli i pitanje jedinstvene cene rada i izmene koeficijenata (obračun plata) i urgentno delovali kako bi se stvorili neophodni uslovi za rad zaposlenih, efikasno i blagovremeno ostvarivanje funkcije socijalne zaštite”, rekao je za naš sajt Andrija Simović, predsednik Granskog sindikata.

Istakao je da su predstavnicima Ministarstva ponovo predočili potrebu za povećanjem broja zaposlenih i izradu Strategije zapošljavanja, prijem radnika i obučavanje kadra.

“Predstavnicima Ministarstva smo ukazali na zastoj u radu svih predmeta zbog novog programa SOZIS, nedostatak tehničke opremljenosti ustanova i slab internet što dodatno komplikuje i usporava odgovoran posao koji naši zaposleni imaju. Takođe smo ih podsetili i na nečinjenje Ministarstva i završetak započetog posla u vezi sa izradom identifikacionih legitimacija za sve zaposlene u ustanovama socijalne zaštite”, rekao je Simović i dodao da je ponovljen raniji zahtev sindikata za hitno uvođenje detektora za metal u svim ustanovama i obavezne sistematske preglede za sve zaposlene.

Dogovoreno je, kaže Simović, da novi sastanak bude održan najkasnije za 30 dana na kome bi predstavnici Ministarstva izvestili ASNS – Granski sindikat zaposlenih u socijalnoj zaštiti i obaveznog socijalnog osiguranja o preduzetnim aktivnostima na rešavanju iznetih problema.