SAOPŠTENJE

Ponovo prisustvujemo tragikomičnoj predstavi zvanoj pregovori o novoj minimalnoj zaradi. I ne samo da je sve već, mnogo puta, viđeno i da se dosadno ponavlja pošto je, i pre početka, sve već poznato i određeno, nego je i degutantno slušati smorene predstavnike „reprzentativnih sindikata“ kako postavljaju zahteve za koje i oni znaju da su samo farsa u koju više ni oni ne veruju.

Predsednik je rekao 400 evra od nove godine i sva ova farsična i već dosadna predstava je nepotrebna. Osnovno pitanje je šta će radnicima novo i dobro doneti iznos minimalca od oko 47.000 dinara kada će potrošačka korpa u januaru 2024. godine, prema našoj proceni, biti oko 110.000, a minimalna oko 58.000 dinara. Po nama ništa dobro osim daljeg siromašenja.

Posebno je pitanje zašto niko ne govori o suštinskom pitanju, minimalnoj ceni rada po radnom času, za koju su zainteresovani svi zaposleni jer od iznosa koji se odredi zavise buduće zarade i kvalitet života radnika u celoj 2024. godini.

Cela priča oko minimalca svodi se na, već, nerazumnu zaštitu interesa velikih firmi i njihovu pohlepu za nenormalnim profitima koji su se, prema zvaničnim podacima APR-a, uvećali prošle godine za više od 25% i to preko grbače naših radnika.

Pitamo „reprezentativne sindikate“ da li ste spremni da jednom snosite odgovornost za pogubne dogovore koje godinama na štetu radnika postižete ili najčešće aminujete, da barem jednom odgovorno postupite, izađete iz pregovora i pozovete radnike i sve sindikate na protest ili štrajk. Mi smo spremni, a vi?

 

U Beogradu, 23.08.2023. godine

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata