PODRŠKA ZAHTEVIMA VOZAČA SANITETSKIH VOZILA

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata u potpunosti podržava opravdane zahteve vozača saniteta iskazane na protestu održanom dana 4. 9. 2023.godine ispred Vlade Republike Srbije, na kome su, pored vozača saniteta iz cele Srbije , učestvovali i naši članovi.

Značaj, odgovornost i težina poslova koje obavljaju vozači saniteta, kao i njihov doprinos ukupnom kvalitetu pružanja zdravstvenih usluga zahteva izdvajanje znatno većih sredstava za ovu kategoriju zaposlenih, nego što je to do sada bio slučaj.

Zbog toga su i više nego opravdani zahtevi koji se odnose na poboljšanje njihovog materijalnog položaja, beneficirani radni staž za sve vozače sanitetskih vozila, isplatu dnevnica za službena putovanja, isplatu prekovremenog rada u skladu sa Zakonom i posebnim kolektivnim ugovorom, kao i uvođenje novih zakonskih rešenja prilagođenih potrebama ove službe uključujući i mogućnost prolaska sanitetskih vozila sa uključenom posebnom signalizacijom kroz crveno svetlo ukoliko ne ugrožavaju ostale učesnike. ASNS predlaže da vozila hitne pomoći imaju isti tretman kao i vozila pod rotacijom.

ASNS zahteva od Vlade Srbije i nadleženog Ministarstva da se pristupi hitnom rešavanju ovih problema i u tom cilju donesu odgovarajuća zakonska akta kojima bi ubuduće bio unapređen položaj zaposlenih i poboljšani uslovi rada vozača sanitetskih vozila i nesmetan prolaz vozila hitne pomoći.

U Beogradu, 04.09.2023. godine

Informativna služba ASNS