ASNS ZAHTEVAMO – PREDIZBORNI PROGLS ASNS

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata pažljivo prati i vrednuje ponuđene predizborne programe i obećanja partija i koalicija koje učestvuju na predstojećim izborima 17. decembra 2023. godine.
Ni ovoga puta tema predizbornih obraćanja nisu radnici i njihovi problemi.
ASNS upozorava sve učesnike izbora da fokus buduće Vlasti moraju da budu radnici i njihove porodice, socijalni i radni položaj zaposlenih i dostojanstvo rada.

ASNS od buduće Vlasti i Vlade zahteva:
1. Obavezujući društveni plan do 2050. godine koji sadrži sve aspekte projektovanih društvenih, socijalnih, ekonomskih i državnih ciljeva i agendu za njihovo ostvarivanje, a koji je zasnovan na društvenom konsenzusu.
2. Uspostavljanje i funkcionisanje Države zasnovano na Ustavu, zakonima i profesionalnom i nepristrasnom radu državnih organa, posebno inspekcija rada.
Poštovanje zakona i zakonom utvrđenih prava radnika, naročito u državnoj upravi, javnim preduzećima i javnim službama.
3. Formiranje posebnih sudova za rešavanje radnopravnih sporova.
4. Uspostavljanje objektivnog sistema vrednovanja zarada u kome će osnovu činiti medijalna umesto prosečne zarade.
Realno i održivo povećanje zarada i plata, isplatu minimalne cene rada po radnom času u skladu sa Zakonom svim zaposlenima, povećanje osnovice u javnim službama, isplatu regresa i toplog obroka, razrešenje normativnog haosa u javnom sektoru.
5. Najoštrije sankcionisanje mobinga i diskriminacije, pre svega, po osnovu pripadnosti sindikatu i političkog stava.
6. Urgentne izmene Zakona o radu, Zakona o štrajku, Zakona o sprečavanju zlostavnjalja na radu, Zakona o izvršenju gde bi se dratično smanjila lihvarska ovlašćenja izvršitelja.
7. Progresivno poresko oporezivanje dohotka građana gde bi se znatno uvećao porez na zarade i plate iznad prosečne zarade, a smanjio porez na medijalne i niže zarade.
Smanjenje poreza i doprinosa i preraspodelu društvenog bogatstva sa prebogate države u korist radnika i građana.
8. Sindikalnu stolicu u Skupštini Srbije za predstavnike radnika.
9. Vraćanje institucije socijalnog dijaloga u društveni život kroz izvorni socijalni dijalog u kome bi učestvovali svi sindikati i svi regularni predstavnici „trećih interesa“.
10.Podizanje kvaliteta, kompetentnosti, efikasnosti i odgovornosti rada i sprečavanje neselektivnog partijskog zapošljavanja u državnoj upravi, državnim institucijama i na lokalu kroz zakonsko propisivanje preciznih kriterijuma za obavljanje poslova gde bi uslov za obavljanje rukovodećih i stručnih poslova bio završen državni fakultet.
11. Izmene svih potrebnih zakona u cilju vraćanja prava i autoriteta roditeljima, profesorima i dugim profesijama i stvaranja temeljnog preduslova za drugačije društvo, zasnovano na solidarnosti i empatiji.
12. Javnost, transparentnost i pre svega, dostupnost informacija na svim nivoima, kao i mogućnost nesmetanog pristupa informacijama i medijima.

ASNS će i dalje pažljivo pratiti i vrednovati izborne stavove, programe i obećanja i u zavisnosti od prihvatanja i uključivanja naših zahteva u izborne programe partija i koalicija opredeliće se koju će od političkih opcija podržati na izborima 17. decembra 2023. godine.

U Beogradu, 27.novembra 2023. godine

Glavni odbor ASNS