ZAJEDNIČKO SAOPŠTENJE UGS NEZAVISNOST I ASNS

 

Zbog nezakonite antisindikalne kampanje poslovodstva “Krušika” održan sastanak predstavnika UGS Nezavisnost, ASNS i Ministarstva odbrane Republike Srbije

 

Nakon protesta UGS Nezavisnost i ASNS održanog ispred Ministarstva odbrane, 24. juna 2024. godine, održan je sastanak sa predstavnicima Uprave za odbrambene tehnologije ovog ministarstva. Na sastanku su predstavnici sindikata detaljno izložili probleme sa kojima se zaposleni koji su članovi ova dva sindikata suočavaju u „Krušiku“ i zahtevali da se:

  • v.d. direktora i predsednik Nadzornog odbora „Krušika“ obrate svim nižim nivoima menadžmenta i upozore da će se protiv svih lica koja ograničavaju ili sprečavaju slobodu sindikalnog delovanja pokrenuti postupci u skladu sa zakonom;
  • ponište rešenja o oduzimanju reprezentativnosti UGS Nezavisnost i ASNS i da se protiv odgovornih lica za nezakonito donošenje takvih rešenja pokrenu postupci u skladu sa zakonom.

Dogovoreno je i da Ministar odbrane Republike Srbije Bratislav Gašić, tokom posete „Krušiku“ koja je planirana u narednom mesecu, održi sastanak sa poslovodstvom i sindikatima ovog privrednog društva, kako bi se sprečilo dalje zaoštaravanje odnosa i omogućilo delovanje sindikata u skladu sa pozitivnim propisima.

Podsećamo i da su sindikati prethodno organizovali dve konferencije za medije ispred „Krušika“ i da su dobili podršku IndustrAll European Trade Union, kao i da je ovaj problem već iznet i na sastanku Međunarodne organizacije rada. UGS Nezavisnost i ASNS očekuju do kraja nedelje potvrdu termina sastanka sa Ministrom Gašićem, nakon čega će doneti odluku o eventualnim daljim aktivnostima.