O NAMA

RD_1sAsocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata osnovana je 2. jula 1996. godine, na inicijativu nezadovoljnih radnika koji su se osvedočili da ovdašnji sindikati nemaju osnovne elemente demokratske radničke organizacije. Najmlađi smo sindikat i iznikli smo u najtežim vremenima za Srbiju. Oduvek smo se zalagali i borili za demokratsko društvo, razvijenu privredu u kojoj zaposleni mogu pristojno da žive od rada i – zarada. To je i osnovni razlog što je ASNS bila u prvim redovima petooktobarskih demokratskih promena 2000. godine. U dosadašnjem radu uspeli smo da nastavimo sopstvenu izgranju po ugledu na sindikate kakvi postoje u modernom, demokratskom i ekonomski razvijenom svetu. Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata, od nastanka do danas, zalagala se za razvijenu ekonomiju, tržišne odnose, punu zaposlenost, zarade od kojih se pristojno živi, evropski standard, sindikalnu slobodu i prava, pravednu i javnu privatizaciju i reformu zakonodavstva, kao i za kvalitetne i pravedne socijalne programe. Svoje ciljeve ASNS želi da ostvari kroz rad Socijalno – ekonomskog saveta, kao i kroz pregovaračku poziciju ravnopravnog partnera poslodavaca i vlasti. Ne želimo i nećemo da budemo «sindikat» za podelu polutki, već sindikat koji se bori za plate sa kojima zaposleni mogu sebi i svojim porodicama da obezbede život dostojan čoveka..

SINDIKAT ZA VAS !
MajcaSindikat

ASNS ne želi da svom članstvu obećava nemoguće i «čarobne štapiće» koji će sve preko noći da reše. Mi nikome ne obećavamo nemoguće, već prepuštamo Vama koji MISLITE, Vama koji ste REALNI, Vama koji ZNATE, Vama koji HOĆETE da procenite kakav Vam sindikat treba i šta on može da učini za Vas. U ASNS su u najtežim trenucima za narod, radnike i privredu Srbije prilazili najhrabriji i najodlučniji. ASNS je danas snažan i moderan sindikat kome masovno, svakodnevno prilaze novi članovi, kompletne sindikalne organizacije koje su bile u člasntvu drugih sindikalnih centrala. ASNS je otvorena za hrabre, one koji ulažu u svoju i budućnost generacija koje dolaze.

ASNS je sindikat koji se bavi isključivo sindikalnim poslom – zaštitom prava zaposlenih, platama, pregovorima i uslovima rada, a od poslodavca i poslovodstva zahteva jedino da obezbede uslove da se radi i zaradi..

Na 6. Kongresu ASNS koji je održan 19.Maja 2018. godine izabrano je novo predsedništvo ASNS.

PREDSEDNIŠTVO

Ranka Savić - Predsednik ASNS

Ranka Savić - Predsednik ASNS

Ranka_Savic_bioZavršila Pravni fakultet u Beogradu. Radnu karijeru započela kao pravni referent u preduzeću “Veselin Mosleša” Beograd, zatim u predstavništvu “Investkomerc” Skoplje. Od 1999. godine zaposlena u ASNS, kao generalni sekretar. 5. oktobra 2002. godine na 2 kongresu ASNS izabrana za predsednicu ASNS. Bila prvi radnički delegat Srbije u Međunarodj organizaciji rada (MOR). Inicijator osnivanja Socijalno ekonomskog Saveta (SES) republike Srbije, čiji je član bila od 2000. do 2003. godine. Od juna 2012. do marta 2014. godine bila Narodni poslanik u Skupštini Srbije i podprecednica Odbora za Rad. 13.11.2012. godine otvorila kancelariju Narodnog poslanika, tokom čijeg rada je rešeno više desetina problema građana Srbije. U decembru 2014. godine na 5. kongresu ponovo je izabrana za Predsednicu ASNS.

 

Saša Čolić - Potpredsednik ASNS

Saša Čolić - Potpredsednik ASNS

Colic_Sasa_bioTekst u pripremi

.

.

.

.

.

.

.

Simo Blagojević - Potpredsednik ASNS i Predsednik Granskog sindikata Saobraćaja i komunalnih delatnosti

Simo Blagojević - Potpredsednik ASNS i Predsednik Granskog sindikata Saobraćaja i komunalnih delatnosti

Simo_Blagojevic_bio

Završio je Drvnopreređivačku školu. Od 1994. godine zaposlen je u JKP „Zelenilo“ Beograd. Jedan je od osnivača ASNS „Zelenilo“ Beograd, 2000. godine. U dva mandata bio je sekretar ASNS „Zelenilo“ Beograd, a od oktobra 2009. godine je glavni poverenik. Na Izbornoj skupštini ASNS Granskog sindikata saobraćaja i komunalnih delatnosti, održanoj 18.10.2011. godine izabran je za predsednika, a mandat mu je potvrđen na Vanrednoj skupštini 11. marta 2015. godine. Oženjen je i otac je jednog deteta.

.
.
.

Milan Kolarević - Potpredsednik ASNS i Predsednik Granskog sindikata Javnih službi

Milan Kolarević - Potpredsednik ASNS i Predsednik Granskog sindikata Javnih službi

Завршио је у Београду средњу Техничку школу “Стеван Филиповић“ а касније и специјализацију.Говори енглески језик.Један је од оснивача АСНС-Народно позориште Београд, а од 2013.године је и главни повереник.Запослен у Народном позоришту на месту шефа студија за дизајн светла-Дизајнер светла.На изборној скупштини АСНС Гранског синдиката јавних служби 20. марта 2015. године изабран је за председника. Ожењен је,отац двоје деце.

.

Goran Duduković - Potpredsednik ASNS i Predsednik Granskog sindikata poljoprivrede, duvanske industrije, prehrane, trgovine i usluga smeštaja i ishrane

Goran Duduković - Potpredsednik ASNS i Predsednik Granskog sindikata poljoprivrede, duvanske industrije, prehrane, trgovine i usluga smeštaja i ishrane

Završio Višu tehničku školu. Stalno zaposlen u kompaniji „Bambi“ a.d. Požarevac od 1989. godine na poslovima supervizora linije. Inicijator je osnivanja ASNS u Bambiju i od 2001. godine je glavni poverenik. Od 2012. godine do 2014. godine bio je potpredsednik ASNS Grupacije poljoprivrede i prehrane, a na Vanrednoj izbornoj skupštini ASNS Granskog sindikata poljoprivrede, duvanske industrije, vodoprivrede, prehrane i usluga smeštaja održanoj u martu 2015. godine je izabran za predsednika.

.

 

Dragan Milovanović - Glavni menadžer ASNS

Dragan Milovanović - Glavni menadžer ASNS

Dragan_Milovanovic_bioOsnivač i prvi predsednik ASNS. Radno iskustvo započeo je 1975. godine u novobeogradskom metalskom preduzeću “IMT”. Sindikalnim radom bavi se od 1990. godine kada postaje predsednik Nezavisnog sindikata radnika “IMT”. Od 1992. do 1993. godine obavljao je funkciju generalnog sekretara Ujedinjenih granskih sindikata “Nezavisnost”, dok se od 1994. do 1995. godine nalazio na čelu Nezavisnog sindikata metalaca Srbije. Organizator je mnogih radničkih štrajkova poput dvomesečnog štrajka radnika “IMT” i osmodnevnog štrajka glađu sindikalnih aktivista “IMT”. 1992. godine, kao član Saveta DEPOS – a u vreme Vidovdanskog sabora kojim su izdejstvovani prevremeni izbori u Srbiji, poziva radnike da pred zgradom Predsedništva Srbije danonoćno protestvuju. 1996. godine inicira sindikalnu podršku Koaliciji “Zajedno” koja pobeđuje na lokalnim izborima u svim većim industrijskim centrima. Organizator je protesta protiv tadašnje SPS vlasti koja batina i hapsi štrajkače, a bio je i jedan od organizatora i aktivni učesnik velikog građanskog protesta 1996./97. godine. Osnivač je časopisa “Nezavisni metalac” i “Radnička reč” koja postaje utočište mnogih prognanih novinara. Kao čelnik ASNS bio je u vođstvu DOS – a, a nakon rušenja režima Slobodana Miloševića 5. oktobra 2000. godine, postaje ministar za rad i zapošljavanje u Vladi Zorana Đinđića, kasnije i u Vladi Zorana Živkovića.

Nebojša Rajković - Generalni sekretar ASNS

Nebojša Rajković - Generalni sekretar ASNS

Nebojsa_Rajkovic_bioZavršio je Ekonomski fakultet, postdiplomske studije na Pravnom fakultetu i više specijalizacija (Univerzitet “Sent Galen”, Centar “EIZ”, dr.). Govori engleski jezik. Ekspert je za radno pravo, kolektivno ugovaranje, socijalni i civilni dijalog, poreze i doprinose, socijalno osiguranje i ljudske resurse. Učestvovao je u konsolidaciji i restruktuiranju najvećih srpskih preduzeća. Veliko iskustvo ima u dizajnu, implementaciji, monitoringu, evaluaciji i upravljanju međunarodnim projektima. Bio je predstavnik Srbije u ETF – u, predsednik Socijalno – ekonomskog saveta Republike Srbije, predavač, predsedavajući, moderator, organizator i učesnik na mnogobrojnim domaćim i inostranim konferencijama, seminarima i radionicama. Autor je pet knjiga i priručnika (“Viškovi zaposlenih”, “Kolektivno ugovaranje”, “Zakon o radu i Zakon o zapošljavanju”, “Zarade i doprinosi za socijalno osiguranje”), velikog broja članaka i studija, a obavljao je i funkciju urednika stručnih časopisa “Privrednik” i “Paragraf”. Radio je za Svetsku banku, u Ministarstvu za rad i zapošljavanje i SIZ zapošljavanje Beograd. Bio je rukovodilac ekspertskih grupa za izradu niza zakona kojima se uruđuju radno – pravni položaj zaposlenih, kolektivnih ugovora, Socijalnog programa za rešavanje viškova Vlade Republike Srbije, Vladine komisije za MSP, kao i član Vladinih komisija za multilateralne kompezacije, subvencije u privredu, subvencije iz tranzicionog fonda, Vladinog VET tima i ekspertsko – pregovaračkog tima Vlade sa Svetskom bankom, MMF – om i dr.

 

Prvoslav Brkić - Predsednik Industrijskog Granskog sindikata

Prvoslav Brkić - Predsednik Industrijskog Granskog sindikata

Završio je srednju tehničku školu – zanimanje mašinski tehničar.U Industriji motora Rakovica (IMR) radi od 1982. godine, na poslovima konstruktora alata u livnici, a zatim i u nabavci. Sindikalnim radom počeo je da se bavi pre 25 godina i za to vreme je vodio i organizovao veliki broj štrajkova, među kojima je i blokada pružnih saobraćajnica. Predvodnik je sindikalne borbe za spas IMR-a, učestvovao je u mnogobrojnim razgovorima i pregovorima sa nadležnim ministarstvima. Obavljao je i funkciju predsednika Gradskog odbora ASNS u Beogradu.

.

Zoran Stanić - Predsednik Granskog sindikata Zdravstva i socijalne zaštite Srbije

Zoran Stanić - Predsednik Granskog sindikata Zdravstva i socijalne zaštite Srbije

 

 

Danijela Cvetković - Predsednica Foruma žena

Danijela Cvetković - Predsednica Foruma žena

Danijela_Cvetkovic_bio

Završila je Hemijsku školu. Zaposlena je u JKP „Parkig servis“, na mestu referent za kadrove. Glavni poverenik je ASNS u tom preduzeću. Na Izbornoj skupštini Foruma žena, 15. novembra 2011. godine, izabrana je za predsednicu. Udata je, majka jednog deteta.

.

.

.

Ivan Lazarević - Predsednik Foruma mladih

Ivan Lazarević - Predsednik Foruma mladih

 

.

.